Skip to main content

Help, mijn dochter is zwanger!

Dat je tienerdochter zwanger is kan een behoorlijke schok zijn. Gun jezelf de tijd om dit onverwachte nieuws te plaatsen. Neem de tijd om het nieuws te verwerken, en bewaak goed je eigen grenzen.

‘Waarom heb ik dit niet eerder gemerkt?’ is een vraag die misschien door je heen zal gaan. Bedenk dat een tienerzwangerschap nu eenmaal niet iets is wat je verwacht. Een zwangerschap op jonge leeftijd wordt doorgaans ook niet zo vroeg opgemerkt: de menstruele cyclus is vaak nog erg onregelmatig en jonge meisjes hebben nog niet zoveel voeling met hun snel veranderende lichaam, waardoor ze de eerste lichamelijke tekens niet herkennen. Ook bestaat de kans dat ze mogelijke signalen negeren.

Zeker als je je dochter nog graag als een kind wil zien, confronteert de zwangerschap jou met het feit dat ze nu een jonge vrouw is met een eigen seksueel leven. Dat ze zo jong zwanger werd, raakt aan de waarden die voor jullie belangrijk zijn en die jullie graag wilden doorgeven. Neem de tijd om dit te verwerken.

Toen mijn dochter zwanger werd was ik in paniek. Geschreeuwd heb ik. Gehuild. Tegen haar. Hoe kon ze nu zo stom geweest zijn? Waarom deed ze mij dit aan? Ik voelde me ook zelf schuldig: waarom had ik niet kunnen voorkomen dat mijn dochter zwanger werd?
Felicia, 38

Steun bij het beslissingsproces

Laat je kind zelf beslissen wat er gebeurt. Je dochter staat voor een moeilijke keuze en misschien vind je haar daar te jong voor. Je wilt haar raad en oplossingen aanbieden. Toch is het belangrijk dat je niet alles van haar over neemt. Zij zal de gevolgen van een keuze - abortus of het kindje houden - beter kunnen dragen als het haar eigen weloverwogen beslissing is.

De gevoelens en ideeën van je dochter over haar zwangerschap kunnen heel tegenstrijdig zijn, net als de jouwe. Dat is normaal. Geef haar de ruimte die gevoelens te uiten en haar echt te horen in haar pijn, verdriet en vreugde.

Door vragen te stellen kan je haar helpen nadenken over wat voor haar op dit moment belangrijk is. Voorbeelden van zulke vragen kunnen zijn:

  • Welke opties overweeg je zelf? Is er nog informatie die je graag zou hebben?
  • Wat wil je allemaal graag bereiken in de toekomst?
  • Wat zijn je ideeën over zwangerschap en kinderen krijgen?
  • Wat is 'goed ouderschap' voor jou?
  • Hoe denken je vriend, vriendinnen, school... erover?
  • Hoe denk je dat je vriend/ex/... het zal doen als vader? 
  • Hoe zal je omgeving reageren?
  • Op welke vlakken wil je hulp van ons?