Skip to main content

Wat als ik het achteraf moeilijk krijg?

Ongeacht of je er voor kiest om een kindje met een beperking op de wereld te zetten of om de zwangerschap af te breken, kan het zijn dat je het achteraf moeilijk hebt met je keuze. Neem de ruimte om erover te praten en laat je ondersteunen.

Welke beslissing je ook neemt, het is de beslissing die jou nu het beste lijkt, op basis van wat je nu weet, wat je nu aankan en hoe je nu naar de situatie kijkt. Er zijn geen goede of foute keuzes. Niemand kan in de toekomst kijken, niemand kan weten hoe het zou lopen als je een andere keuze maakt.

Nieuwe gebeurtenissen in je leven kunnen je opnieuw confronteren met de beslissing die je hebt genomen en met het verdriet om het kindje dat je hebt verloren.. Iedereen rouwt op zijn of haar manier. Intense periodes van verdriet kunnen er soms jaren na het verlies van jullie kindje nog zijn, afgewisseld met periodes dat het goed gaat. De aankondiging van een nieuwe zwangerschap of de geboorte van je volgende kindje doet vaak de pijn weer levendig voelen. Maar even goed kan door het uitblijven van een nieuwe zwangerschap het verdriet om het verlies weer naar boven komen.

Ook als je ervoor kiest om de zwangerschap verder te zetten, kan je later geconfronteerd worden met twijfel of schuldgevoel. Wanneer het kindje lijdt, wanneer de opvoeding zwaar weegt, wanneer door omstandigheden je draagkracht wat minder is...

Als je het achteraf moeilijk krijgt, kan je bij Fara terecht voor vragen en ondersteuning. Wij trachten mee te zoeken wat je uit evenwicht heeft gebracht en wat je nodig hebt om de balans opnieuw te herstellen.