Skip to main content

Een zwangerschapsafbreking na een prenatale diagnose voorbereiden

Je zwangerschap vroegtijdig afbreken, is een zeer ingrijpende gebeurtenis. Je hebt  immers al lang uitgekeken naar de komst van een kindje. Als vrouw heb je misschien ook al het nieuwe leven in je buik gevoeld. Een goede voorbereiding kan je helpen om de zwangerschapsafbreking zo goed mogelijk door te maken, maar kan ook een steun zijn in de verwerking achteraf.

Wachttijd

Nu beslist is om de zwangerschap stop te zetten, wil je misschien dat alles zo snel mogelijk achter de rug is. Toch is het belangrijk deze keuze te laten bezinken en de zwangerschapsafbreking goed voor te bereiden. Precies daarom verplicht de wet om na het nemen van de beslissing een wachttijd van 6 dagen in acht te nemen.

Hoe moeilijk deze wachttijd ook is, ze kan je helpen om te wennen aan het idee dat je je kindje zal verliezen. Het geeft  je de gelegenheid om na te denken over hoe je precies afscheid wil nemen van je kindje bij de geboorte.

Het zijn de laatste dagen die je nog samen met je kindje hebt, terwijl het in je buik leeft. Hoe wil je hierop terugkijken?
Misschien zijn er nog dingen die je wil doen met je kindje: vb.  op bezoek bij iemand die je nauw aan het hart ligt, samen naar zee, samen gaan zwemmen...

Nadenken over het afscheid

Hoe je afscheid neemt van je kindje kan een grote invloed hebben op de rouwverwerking achteraf. Daarom is het goed op voorhand over een aantal zaken na te denken en deze met het begeleidende team te bespreken.

  • Wil je het kindje graag nog zien na de geboorte?
    Wil je het graag nog vasthouden?
    Ook al lijkt het beangstigend, voor veel ouders kan dit helpen om het afscheid te verwerken. Misschien wil je het kindje zelf aankleden, misschien laat je dat liever door een vroedvrouw doen.
  • Ben je bang voor de confrontatie met een eventuele zichtbare afwijking van het kindje?
    Informeer je op voorhand goed wat wel of niet zichtbaar zal zijn.
    Misschien kan het zien van de afwijking net helpen bij het verwerkingsproces.
  • Wil je nog graag een aandenken van het kindje?
    In de meeste ziekenhuizen is het mogelijk een tastbare herinnering te bewaren: een haarlokje, een afdruk van een voetje of een handje,...
    Vraag in je ziekenhuis wat standaard is voorzien en wat je eventueel extra zou wensen.

Geboorteplan

Heb je een idee van hoe je het graag wil doen, dan kun je samen met de vroedvrouw of arts bespreken wat mogelijk is. (Houd er rekening mee dat niet alles mogelijk kan zijn.)

Afhankelijk van de zwangerschapsduur zullen een aantal medische interventies besproken moeten/kunnen worden. Zij kunnen je meer informatie geven over pijnbestrijding, eventuele foeticide, vanaf wanneer een bevalling nodig is, enz .

Eventueel kunnen jullie samen een geboorteplan opstellen. Daarin staat precies vermeld hoe je de vroegtijdige bevalling wil aanpakken.

Wil je graag anderen betrekken bij het afscheid van je kindje?
Sommige mensen geven broertjes of zusjes, de meter en peter, grootouders … de kans om het kindje nog even te zien of vast te houden.