Skip to main content

Podcasts getipt door Fara!

Blog

Je kan er niet naast kijken, de ene na de andere podcast popt op. Ook over de verschillende Fara thema's bestaan heel wat interessante en waardevolle podcasts. We lijsten ze hier voor je op. Veel luisterplezier!

Nog even dit

Een podcast is meestal vergelijkbaar met een talkshow waarin gepraat wordt over één thema. Dit kan informatief zijn, maar ook getuigenissen of praktische tips (DIY) komen aan bod. 

Een podcast kan gedownload worden op je smartphone of computer (bv. via iTunes). Ook op andere kanalen kunnen de podcasts verspreid worden, denk maar aan SoundCloud, Spotify of YouTube. Luisteren kan altijd en overal.  

Fara's tips 

Er bestaan heel wat podcasts, om het overzicht te bewaren proberen we ze onder te verdelen in verschillende Fara-gerelateerde subthema's. Ontbreekt er volgens jou nog een podcast in dit lijstje? Laat het ons zeker weten!

Over een (moeilijke) zwangerschapskeuze

Fara belicht: actuele en prangende vragen rond zwangerschapskeuzes beantwoord

In een reeks van 5 afleveringen bevraagt Amalia de Roover de Fara-experts rond zwangerschapskeuzes en partnerrelaties, tienerzwangerschappen, rouw na zelfgekozen zwangerschapsverlies, zwangerschap in verontrustende situaties en tot slot de maatschappelijke context waarin vrouwen en mannen hun zwangerschapskeuzes moeten maken. 

Trillingen: over het moeten maken van een bijna onmogelijke keuze

In deze podcast vertellen Hannelore en Jolien over een keuze die ze moesten maken tijdens hun zwangerschap. Allebei kregen ze te horen dat de NIP-test positief was. Hoe is hun keuzeproces verlopen en hoe kijken ze erop terug? Verhalenmaakster Jasmien Aernout (Braakbal) ging in gesprek met Hannelore en Jolien. Jasmien wilde horen hoe zij en hun omgeving dit beslissingsproces hebben beleefd. Ongeacht de beslissing die werd genomen.

Dokters en Wetenschap op bezoek bij Fara

In deze episode krijgt Fara Dokters en Wetenschap over de vloer. Collega Silke vertelt onder meer over het voortraject én natraject dat mensen meemaken die geconfronteerd worden met een ongeplande zwangerschap.

Kan je even langskomen?

Podcast vanuit het perspectief van de man! Je hoort Lucas die onverwacht vader wordt. In een eerste aflevering vertelt hij hoe ze in gesprek gingen over een eventuele abortus. In latere afleveringen hoor je ook hoe hij de controles bij de verloskundige beleeft.

Als je vanaf het prille begin na moet denken of je kinderen wil

Emma en Dennis worden door zijn kanker aan het begin van hun relatie meteen de volwassenheid in geslingerd. Ze moeten het als jonge studenten al snel hebben over kinderen en mogelijke onvruchtbaarheid. Maar de ziekte bracht hen ook dicht bij elkaar.

Over zwangerschap en bevallingsverhalen

Podnataal

Podnataal is een podcast gemaakt door Simone Wijnands, freelance radiomaker en journalist. Ze is getrouwd en moeder van twee jonge kinderen. In seizoen 1 van Podnataal draait het om de zwangerschap. Seizoen 2 en 3 staan in het teken van bevallingsverhalen. Bekende en onbekende vrouwen vertellen hun verhaal. Must listen voor elke mom (to be)!

Over echt (kwetsbaar) ouderschap

Zitdazo: ik tel tot 3

Kinderen grootbrengen is een uitdagende opdracht: mama of papa zijn is misschien wel de moeilijkste baan ter wereld. Maar wat is het een voorrecht om dat kleine mensje te zien opgroeien met het hart op de juiste plaats. Deze podcast gaat over de kleine kantjes van het opvoeden. We brengen échte verhalen met een knipoog, een traan én een lach. Deze podcast telt verschillende afleveringen, o.a. rond het verlies van een kind, rond veerkracht bij kinderen, rond goed genoeg ouderschap,...

Radio Mama

In "Radio Mama" praat Kristien Wollants met haar gasten over het hebben van jonge kinderen en alles wat dat met zich meebrengt. Zo komt psychiater Binu Singh spreken over hechting, getuigt Annelies over het verlies van haar ongeboren dochtertje, vertelt vroedvrouw Elke Notebaert over de prenatale begeleiding,...Het luisteren waard!

Studio Vaderklap

Eindelijk, een podcast over het (echte) vaderschap. Vaders interviewen vaders. 

Plotse papa

Bert (32) was 22 jaar oud toen hij onverwacht te horen kreeg dat hij vader zou worden. De vrouw die van hem in verwachting was kende hij nauwelijks. Aanvankelijk wilde hij geen vader worden, maar besloot er kort na de zwangerschap tóch voor zijn dochter te willen zijn.

Door de oren van een kind: infant mental health

In de podcast reeks 'Door de oren van een kind' van EXPOO duik je onder in een pedagogische visie of model. Een kind vertelt je zijn of haar verhaal, waarna er in gesprek wordt gegaan met een expert die de belangrijkste principes van de visie of het model linkt aan het verhaal. In deze aflevering komt Infant Mental Health aan bod, toegelicht door expert Nicole Vliegen.

Over zwangerschapsverlies

De weg van Elke Bruyneel

Wat je verliest, is weg. In deze podcast praat Sofie Verschueren met mensen die het hebben meegemaakt en het taboe mee willen doorbreken. In aflevering 8 vertelt Elke Bruyneel over de impact van haar abortus. 

Taboebs

Taboebs is een platform waarop wij aan de hand van podcasts, blogposts, foto’s, cartoons en een grote dosis humor de Vlaming de ogen willen openen door een kwetsbaar en echt beeld te creëren van onszelf en van anderen. In deze aflevering praat Elke over haar abortus.

Vaderklap: Vaders van verloren kinderen

Vaderklap is een blog die vol staat van vaders die – met hun kinderen - het leven instappen. Dromen, plannen maken, je kindje dragen, leren, groeien, de wereld zien ontdekken en trots zijn …Vaak gaat het ook anders, gaat het mis. Hier kan je het verhaal horen van Bob. Zijn vrouw en hij kregen na 6 maanden zwangerschap te horen dat hun kindje niet of amper levensvatbaar zou zijn. Tarsyndroom...  Ze mochten hun zwangerschap afbreken...

Miskraammonologen

Miskraammonologen is een podcast van Ouders van Nu, AD en de regionale titels. In iedere aflevering hoor je een persoonlijk verhaal over miskramen. Verteld door de vrouwen die ze zelf meemaakten, maar ook door partners en professionals. Want hoe mensen een miskraam beleven en er later mee omgaan, is even uniek als leerzaam. 

Bloedeerlijk

Een podcast over vroege miskramen. In Bloedeerlijk praat ik met vrouwen, mannen, hulpverleners en andere professionals. Realistisch, een beetje rauw en met aandacht. Omdat er nog veel schaamte, zelfverwijt en ongemak is als je een miskraam meemaakt. Terwijl het inmiddels bij 1 op de 5 zwangerschappen misgaat.

Een fictie verhaal gelinkt aan de Fara thema's

Bob

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder  niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?

Laura Jacobs, stafmedewerker Fara vzw
Juli 2022