Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Podcasts getipt door Fara!

Je kan er niet naast kijken, de ene na de andere podcast popt op. Ook over de verschillende Fara thema's bestaan heel wat interessante en waardevolle podcasts. We lijsten ze hier voor je op. Veel luisterplezier!

Fara op Spotify

Er bestaan heel wat podcasts, om het overzicht te bewaren proberen we ze onder te verdelen in verschillende Fara-gerelateerde subthema's. Ontbreekt er volgens jou nog een podcast in dit lijstje? Laat het ons zeker weten!

Over een (moeilijke) zwangerschapskeuze

Fara belicht: actuele en prangende vragen rond zwangerschapskeuzes beantwoord

In een reeks van 5 afleveringen bevraagt Amalia de Roover de Fara-experts rond zwangerschapskeuzes en partnerrelaties, tienerzwangerschappen, rouw na zelfgekozen zwangerschapsverlies, zwangerschap in verontrustende situaties en tot slot de maatschappelijke context waarin vrouwen en mannen hun zwangerschapskeuzes moeten maken. 

De pod op... met Sindy Helsen

Karen Devriendt is psychologisch consulent en oprichtster van De Schakel. Met deze podcast wil ze graag ingaan op thema's van het dagdagelijkse leven. "Want het leven is geen ponykamp". Iedereen heeft wel eens een moment waarop men wil zeggen: "De pot op!" In deze aflevering is onze collega Sindy te gast!

Trillingen: over het moeten maken van een bijna onmogelijke keuze

In deze podcast vertellen Hannelore en Jolien over een keuze die ze moesten maken tijdens hun zwangerschap. Allebei kregen ze te horen dat de NIP-test positief was. Hoe is hun keuzeproces verlopen en hoe kijken ze erop terug? Verhalenmaakster Jasmien Aernout (Braakbal) ging in gesprek met Hannelore en Jolien. Jasmien wilde horen hoe zij en hun omgeving dit beslissingsproces hebben beleefd. Ongeacht de beslissing die werd genomen.

Dokters en Wetenschap op bezoek bij Fara

In deze episode krijgt Fara Dokters en Wetenschap over de vloer. Collega Silke vertelt onder meer over het voortraject én natraject dat mensen meemaken die geconfronteerd worden met een ongeplande zwangerschap.

Plotse Papa's

Bert Bentsink (32) was 22 jaar oud toen hij onverhoopt te horen kreeg dat hij vader zou worden. De vrouw die van hem in verwachting was kende hij op dat moment amper. Aanvankelijk wilde hij niet, maar besloot er kort na de zwangerschap tóch voor zijn dochter te willen zijn. De afgelopen tien jaar probeerde hij als alleenstaande twintiger zijn vaderrol vorm te geven en liep daarbij tegen tal van emoties en situaties op. Hij raakte nieuwsgierig en ging op zoek naar ‘lotgenoten’, naar andere mannen die op jonge leeftijd onbedoeld vader zijn geworden. Plotse Papa's is een audiodocumentaire over de impact van een ongeplande zwangerschap op het leven en wezen van jonge mannen. 

Onverwacht in verwachting. Een kind, daar hebben we het nog nooit over gehad.

Marij (36) is dolverliefd op Peter. Zij denkt dat ze onvruchtbaar is, maar op een dag blijkt ze toch zwanger. Marij is blij en bang tegelijkertijd. Want ze beseft: “Ik heb dit nog nooit met Peter besproken…”

Een aflevering uit de podcast 'Seks verandert alles'. In deze podcast van het Nieuwsblad neemt relatietherapeute Rika Ponnet ons mee naar haar praktijk. Daar vraagt Johan Terryn haar uit over de mensen die in haar stoel passeren, en de intieme verhalen die zij vertellen.

Kan je even langskomen?

Podcast vanuit het perspectief van de man! Je hoort Lucas die onverwacht vader wordt. In een eerste aflevering vertelt hij hoe ze in gesprek gingen over een eventuele abortus. In latere afleveringen hoor je ook hoe hij de controles bij de verloskundige beleeft.

Over zwangerschap en bevallingsverhalen

Podnataal

Podnataal is een podcast gemaakt door Simone Wijnands, freelance radiomaker en journalist. Ze is getrouwd en moeder van twee jonge kinderen. In seizoen 1 van Podnataal draait het om de zwangerschap. Seizoen 2 en 3 staan in het teken van bevallingsverhalen. Bekende en onbekende vrouwen vertellen hun verhaal. Must listen voor elke mom (to be)!

Linde lost het op: Lotje deelt haar abortusverhaal

Linde Merckpoel praat met Lotje (23) die twee jaar geleden een abortus had. Zij vond amper verhalen van lotgenoten en voelde zich enorm alleen. Nu wil ze graag haar eigen verhaal delen, zodat anderen die na haar komen meer het gevoel krijgen niet alleen te staan.

Buikgewoel

Podcastreeks waarin telkens een gast vanuit zijn ervaring of expertise zwangerschap of het prille ouderschap en specifieke kwetsbaarheden belicht.

Over echt (kwetsbaar) ouderschap

Zitdazo: ik tel tot 3

Kinderen grootbrengen is een uitdagende opdracht: mama of papa zijn is misschien wel de moeilijkste baan ter wereld. Maar wat is het een voorrecht om dat kleine mensje te zien opgroeien met het hart op de juiste plaats. Deze podcast gaat over de kleine kantjes van het opvoeden. We brengen échte verhalen met een knipoog, een traan én een lach. Deze podcast telt verschillende afleveringen, o.a. rond het verlies van een kind, rond veerkracht bij kinderen, rond goed genoeg ouderschap,...

Leven alle jonge mama's op een roze wolk?

Leven alle mama's op een roze wolk? Vroedvrouw Roxanne Bleijenbergh (Ziekenhuis Netwerk Antwerpen, onderzoeker AP Hogeschool Antwerpen en doctoraatsstudent Universiteit van Antwerpen) komt vertellen dat zwangerschap en moeder worden niet voor iedereen een pretje is.

Radio Mama

In "Radio Mama" praat Kristien Wollants met haar gasten over het hebben van jonge kinderen en alles wat dat met zich meebrengt. Zo komt psychiater Binu Singh spreken over hechting, getuigt Annelies over het verlies van haar ongeboren dochtertje, vertelt vroedvrouw Elke Notebaert over de prenatale begeleiding,...Het luisteren waard!

Studio Vaderklap

Eindelijk, een podcast over het (echte) vaderschap. Vaders interviewen vaders. 

Plotse papa

Bert (32) was 22 jaar oud toen hij onverwacht te horen kreeg dat hij vader zou worden. De vrouw die van hem in verwachting was kende hij nauwelijks. Aanvankelijk wilde hij geen vader worden, maar besloot er kort na de zwangerschap tóch voor zijn dochter te willen zijn.

Verse Papa's by Move Men

Wat betekent het anno 2023 om papa te zijn? Wat doe je anders dan je eigen papa deed, en wat doe je hetzelfde? Hoe vind je een balans tussen werk en zorg voor je kind, en hoe verdeel je deze taken met je partner? In drie afleveringen spreken we met verschillende verse papa’s over hun ervaringen met het vaderschap. Luister naar hoe ze deze nieuwe levensfase en al haar transformaties beleven.

Door de oren van een kind: infant mental health

In de podcast reeks 'Door de oren van een kind' van EXPOO duik je onder in een pedagogische visie of model. Een kind vertelt je zijn of haar verhaal, waarna er in gesprek wordt gegaan met een expert die de belangrijkste principes van de visie of het model linkt aan het verhaal. In deze aflevering komt Infant Mental Health aan bod, toegelicht door expert Nicole Vliegen.

Over zwangerschapsverlies

De weg van Elke Bruyneel

Wat je verliest, is weg. In deze podcast praat Sofie Verschueren met mensen die het hebben meegemaakt en het taboe mee willen doorbreken. In aflevering 8 vertelt Elke Bruyneel over de impact van haar abortus. 

Zieke Verhalen: in gesprek met Nikki over abortus

Nikki werd door de pil heen ongewenst zwanger en wist direct zeker dat ze dat niet wilde. Dus besloot ze voor abortus te kiezen. In gesprek met Noortje en Petra vertelt ze hoe het proces voor, tijdens en na deze medische ingreep voor haar was.

Taboebs

Taboebs is een platform waarop wij aan de hand van podcasts, blogposts, foto’s, cartoons en een grote dosis humor de Vlaming de ogen willen openen door een kwetsbaar en echt beeld te creëren van onszelf en van anderen. In deze aflevering praat Elke over haar abortus.

Vaderklap: Vaders van verloren kinderen

Vaderklap is een blog die vol staat van vaders die – met hun kinderen - het leven instappen. Dromen, plannen maken, je kindje dragen, leren, groeien, de wereld zien ontdekken en trots zijn …Vaak gaat het ook anders, gaat het mis. Hier kan je het verhaal horen van Bob. Zijn vrouw en hij kregen na 6 maanden zwangerschap te horen dat hun kindje niet of amper levensvatbaar zou zijn. Tarsyndroom...  Ze mochten hun zwangerschap afbreken...

Zwanger na verlies

In de podcast 'Over- leven na het verlies van je kind. Altijd verbonden.' interviewt Daisy van Sommeren andere ouders die één of meerdere kinderen zijn verloren over hun leven na verlies. In deze aflevering is Lisanne Boeree te gast, die openhartig haar reis na het verlies van Hailie met 41 weken zwangerschap deelt.

Miskraammonologen

Miskraammonologen is een podcast van Ouders van Nu, AD en de regionale titels. In iedere aflevering hoor je een persoonlijk verhaal over miskramen. Verteld door de vrouwen die ze zelf meemaakten, maar ook door partners en professionals. Want hoe mensen een miskraam beleven en er later mee omgaan, is even uniek als leerzaam. 

Bloedeerlijk

Een podcast over vroege miskramen. In Bloedeerlijk praat ik met vrouwen, mannen, hulpverleners en andere professionals. Realistisch, een beetje rauw en met aandacht. Omdat er nog veel schaamte, zelfverwijt en ongemak is als je een miskraam meemaakt. Terwijl het inmiddels bij 1 op de 5 zwangerschappen misgaat.

Over (onvervulde) kinderwens

Kinderwens aflevering 1: Kiezen voor kinderen?

Wil iedereen eigenlijk kinderen, en waarom wel of niet? Verandert je visie op kinderen als blijkt dat je niet vlot zwanger wordt? En ook … alles wat je liefst (niet) hoort op het volgende (familie)feestje wanneer je kinderwens onvervuld blijft.

Je hoort de verhalen van Els, Eline, Isabelle en Jan over hun al dan niet vervulde kinderwens, ondersteund door de knowhow van agoge Hannelore Stegen (VUB).

Dit is een podcast van De Maakbare Mens, podcastmaakster Isabelle Wuytens en De Verdwaalde Ooievaar

Wat als een onvervulde kinderwens je leven beheerst?

Lieve en Marjan trekken naar Dominique (60), die ongewild kinderloos bleef. Nu haar leeftijdsgenoten bijna allemaal kleinkinderen krijgen, spoelt er een tweede golf van verdriet over haar heen. 

Een fictie verhaal gelinkt aan de Fara thema's

Bob

Bob is een zesdelige podcast over Elisa, vierentachtig jaar en verliefd.. op Bob. Een man waar haar drie dochters tot dan toe nog nooit van hadden gehoord, maar over wie hun moeder  niet meer kan zwijgen. Maar wie is Bob en heeft hij wel echt bestaan?