Skip to main content

Wat als ik geen goede mama of papa ben?

Het feit dat je je deze vraag stelt, is al een bewijs dat je een goede mama of papa wil zijn. Onzekerheid is normaal en zeker als je voor ’t eerst ouder wordt.

Praten over twijfels is krachtig

  • Eigenlijk is het net heel erg krachtig om over je twijfels te praten, want dan durf je ook hulp vragen. En dit is een bewijs dat je goede zorg wil geven aan je toekomstig kindje.
  • Dat is een moedige stap, want waarschijnlijk wil je je als mama of papa ‘bewijzen’, zeker als je omgeving vooraf reageert met vragen als ‘Ga je dat wel kunnen?’

Van waar je bezorgdheid?

  • Van waaruit vraag je je af of je het wel goed zal doen? Maak je je ergens zorgen over?
  • Neem iemand in je omgeving in vertrouwen of neem (anoniem) contact met Fara of professionele hulp in je buurt, om erover te praten. We kunnen je helpen zoeken zodat je je minder angstig of onzeker moet voelen. 

Angst voor plaatsing?

  • Of associeer je ‘slecht moederschap’ misschien met mogelijke plaatsing van je kindje? Heb je hiermee misschien ervaring met je andere kind(eren) of in je directe omgeving? Of ben je zelf ooit geplaatst? En heb je van daaruit angst dat ze ook jouw kindje zullen ‘afpakken’?
  • Doorgaans loopt het zo geen vaart:
    • Men zal altijd eerst proberen zoeken naar ondersteuning op vrijwillige basis. Deze ondersteuning kan van allerlei aard zijn: hulp bij administratie, financiën, juridisch, praktisch of emotioneel.
    • Pleegzorg is tijdelijke zorg op maat, zo kort als mogelijk en zo lang als nodig. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg: bijvoorbeeld 1 weekend per maand of een paar maanden voltijds. Je kan dus zelf kiezen om de zorg en opvoeding van je kindje (tijdelijk) te delen met een pleeggezin. Dat kan zowel voor jou als je kindje een belangrijke steun zijn. 
Praten over je twijfels kan een eerste stap zijn.

Bij Fara kan je terecht voor een luisterend oor, een goede babbel. Anoniem als je dit wenst. Wij zijn er graag voor je!