Skip to main content

Waar kan ik terecht als ik de zwangerschap behoud?

Er zijn verschillende organisaties waar je terecht kan als je de zwangerschap behoudt. We geven je een overzicht:

 • Onderdak
  Heb je nood aan onderdak? Dan kan je in een CIG, vluchthuis, crisisopvang, vrouwenopvang, gezinsopvang of jongerenopvang terecht.
  Contacteer het CAW (volwassenen) of het JAC (voor jongeren) als je opvang nodig hebt.
   
 • Huis van het Kind
  Heb je vragen over opvoeding, verzorging, ‘papa of mama’ zijn of wil je andere ouders ontmoeten? Dan kan je terecht in de Huizen Van Het Kind. Je hebt daar inloopteams, spel- en ontmoetingsruimtes, Kind & Gezin…  Het is gratis!
   
 • CAW
  Eigenlijk kan je bij het CAW voor alles terecht: al je vragen, problemen, zorgen zijn daar welkom. Zij zoeken samen met jou de beste oplossing. Het is gratis!
   
 • JAC
  Als je jonger bent dan 25 kan je bij het JAC voor alles terecht: al je vragen, problemen, zorgen zijn daar welkom. Zij zoeken samen met jou de beste oplossing. Het is gratis!
   
 • Vroedvrouw
  Een vroedvrouw helpt je tijdens de zwangerschap. Ze vertelt je alles over hoe de bevalling zal verlopen. Ze kan je ook oefeningen aanleren zodat de bevalling vlotter verloopt.  Als je dat wil gaat ze ook mee naar het ziekenhuis. Als je kindje geboren is komt ze nog een paar keer aan huis om je te helpen bij de verzorging en voeding van je kindje. Een vroedvrouw bij jou in de buurt kan je via deze link vinden. 
  Je kan ook terecht bij een expertisecentrum Kraamzorg in je buurt voor begeleiding tijdens zwangerschap.
   
 • OCMW
  Heb je weinig financiële middelen? Ga dan praten met het OCMW van jouw stad of gemeente. Zij kunnen bekijken of je in aanmerking komt voor een leefloon, of je bevallingskosten door hen kunnen betaald worden, etc.
   
 • Zonder wettig verblijf
  Om medische zorgen te krijgen, kan de toekomstige moeder zonder wettig verblijf, een aanvraag indienen bij het OCMW op basis van de procedure 'Dringende medische hulp voor mensen zonder wettig verblijf'.
  Meer informatie: www.medimmigrant.be/?idbericht=62&idmenu=4&lang=nl
   
 • Dokters van de wereld
  Heb je moeilijk toegang tot gezondheidszorg? Dan kan je terecht bij Dokters van de Wereld. Hier werkt een gynaecoloog, psycholoog, dokter, tandarts… Ze helpen je graag verder.
  Je hebt centra in Antwerpen, Oostende, Brussel, La Louvière en Namen.
  Meer informatie: https://doktersvandewereld.be/projecten/zorgantennes#Context