Skip to main content

Ik zat niet op een roze wolk, maar op een donderwolk tijdens mijn zwangerschap.

Stien, 34

Mijn vriend en ik wilden graag een kindje en waren helemaal klaar voor deze stap. Toen ik mijn zwangerschapstest deed, konden we het moeilijk geloven, dit omdat ik geen kwaaltjes had. Maar we waren vooral blij. Een paar dagen later vierden we samen mijn verjaardag en besefte ik hoe erg een kind ons leven zou veranderen.

Er rezen twijfels over de combinatie met onze relatie, hoe we tijd voor elkaar en onszelf moesten vinden en alles gingen inplannen in ons werkritme. Ik blokkeerde volledig en kon nog moeilijk functioneren. Ik at amper, kon me op niks concentreren en vond nergens rust. Het werd zo erg dat ik zelfs aan abortus dacht. Op deze manier wilde ik geen mama worden. Mijn schuldgevoel tegenover mijn vriend en baby was immens groot.

Dit was niet wat en hoe ik het wilde, maar ik had er geen enkele controle over.

Ik ben beginnen grasduinen in wat er aan de hand was en wie me kon helpen. Ik ontdekte dat er ook zoiets bestond als prenatale depressie en maakte een afspraak bij Fara. Ik kon er vrij snel terecht en voelde enorm veel begrip en warmte. Ook al was er geen pasklare oplossing, het deed deugd dat ik een luisterend oor vond en tips kreeg om mee aan de slag te gaan. Na een aantal gesprekken met Fara en mijn vriend heb ik mijn klik kunnen maken en sindsdien gaat het heel goed met mij en de zwangerschap. Ik nam ook heel even anti-depressiva maar ben daar mee gestopt toen het beter ging.

Het gegeven van een prenatale depressie mag van mij dan ook meer aandacht krijgen, naast de 'gekende' postnatale depressie.

Als ik op dit alles terug kijk, kan ik amper geloven hoe intens die eerste weken waren. Ik ben zo blij dat het de goede richting is uitgegaan, maar besef dat zo'n negatieve gevoelens bij veel vrouwen een pak langer kunnen duren.

Nu zijn we aan de laatste dagen van mijn zwangerschap beland en is het allemaal erg spannend. Ik ga mijn buik missen, maar kijk er ook naar uit om onze baby te leren kennen. We zijn er klaar voor!'

 

Wolk in mijn hoofd

Deze website wil het taboe rond postnatale en prenatale depressie doorbreken met nuttige informatie en eerlijke getuigenissen.

Online hulp

Zelfhulp:

  • Tijdens en na de zwangerschap (de 'perinatale periode') ondervindt 1 op 5 vrouwen emotionele klachten.
  • Dit gratis online zelfhulpprogramma heeft tot doel depressieve- en/of angstklachten te verminderen bij jou als vrouw die een kind verwacht of net een kind gekregen heeft. Ook partners kunnen er gebruik van maken.

Online begeleiding:

  • Gratis online perinatale hulp, anoniem indien gewenst.
  • Gedurende 3 maanden met een hulpverlener.