Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Zwanger...op mijn leeftijd?!

Danielle, 46

46 jaar, mijn man 49, twee kinderen in het secundair en zwanger! Ik kon het haast niet geloven en schaamde me enorm.

Het eerste wat ik dacht was: "moeten we nu zo oud geworden zijn om zo dom te zijn dat dit ons nu nog overkwam? Dat overkomt toch enkel jongeren? We hadden net onze dochter een boekje toegestoken over veilig vrijen!

We hadden net onze dochter een boekje toegestoken over veilig vrijen!

We moesten echt bekomen van de eerste shock. Onze kinderwens was al even compleet. Nu werd deze opnieuw in vraag gesteld, maar terug in de pampers zagen we echt niet zitten… Net nu we weer wat tijd hervonden voor onszelf, andere zorgen hebben met onze opgroeiende pubers, zorg voor mijn schoonmoeder die vroeg dementeert…
Ik keek al eerder uit naar een kleinkind in de toekomst dan naar nog een kleintje van mezelf. We kozen voor abortus, en daar sta ik nog altijd achter.

Wat niet wil zeggen dat het ‘afscheid’ mij niets deed, integendeel. Maar ik weet heel goed waarom we hiervoor kozen. Ik put steun uit het feit dat ik er goed met mijn man over kon praten toen we moesten beslissen en nu nog als ik het even moeilijk heb. Het enige wat ik nog echt lastig vind is dat ik er - buiten met mijn beste vriendin - niet over durf te praten omdat ik me zo schaam.

Bij Fara werd wel meteen de mythe dat dit enkel jongeren overkomt, weerlegd. Dat troostte me een beetje: weten dat ik niet alleen ben. Daarom wilde ik ook getuigen, als steun voor andere ‘oudere’ vrouwen. Maar ik moet toch vooral verder met het feit dat het ons overkwam en dat we erdoor moesten. Gelukkig kunnen mijn man en ik wel bij elkaar terecht. Nu zie ik het meer als iets ‘privé’ dan als een ‘geheim’. Ach, we komen er wel…

Bij Fara werd wel meteen de mythe dat dit enkel jongeren overkomt, weerlegd. Dat troostte me een beetje: weten dat ik niet alleen ben.

* Danielle is een fictieve naam

Is dit verhaal voor jou herkenbaar?

Maak je een vergelijkbare situatie mee? Heb je een gelijke ervaring meegemaakt? Weet dan dat je bij Fara terecht kan, voor ondersteuning bij je keuzeproces of voor het delen van je verhaal. We luisteren, geven informatie en begeleiden je bij je keuze. Zonder oordeel en anoniem als je dit wil.