Skip to main content
Tijdens de zomermaanden is het Fara-team niet voltallig. Hierdoor kan het gebeuren dat u tijdens de openingsuren op de voicemail terecht komt. Spreek een boodschap in, een Fara-medewerker beantwoordt uw bericht binnen de 2 werkdagen. Uiteraard kan je je vraag of verhaal ook mailen naar vragen@fara.be Alvast bedankt voor het begrip.

Kan ik onvruchtbaar worden van een abortus?

Neen. Verminderde vruchtbaarheid na een abortus is een mythe. In de wetenschappelijke literatuur is daartoe geen aanwijzing te vinden.

Complicaties kunnen zich echter bij ieder medisch handelen voordoen en dus ook bij een abortus. Maar, onvruchtbaarheid na een abortus komt zelden voor. Áls het al eens voorkomt, dan komt dit meestal door een infectie achteraf.

Medisch verantwoord in abortuscentra

  • In de abortuscentra wordt gewerkt in medisch verantwoorde omstandigheden. De ervaring daar leert dat complicaties zeldzaam zijn en indien nodig snel behandeld kunnen worden.
  • Je kan zelfs onmiddellijk opnieuw zwanger worden. Dat is ook de reden waarom er in het abortuscentrum zoveel aandacht wordt besteed aan het gebruik van een voorbehoedsmiddel dat bij jou past.

Geen schade aan de baarmoeder

  • Een correct uitgevoerde abortus brengt geen schade toe aan de eierstokken of baarmoeder.
  • Het beïnvloedt je vruchtbaarheid niet, je kans op kinderen krijgen is in principe nog steeds even groot als voor de abortus.

Meteen terug vruchtbaar

  • Na een abortus ben je meteen weer vruchtbaar. Om een nieuwe ongeplande of ongewenste zwangerschap te vermijden is het dus best dat je meteen weer voorbehoedsmiddelen gebruikt.
  • Let wel: de meeste abortuscentra raden aan om de eerste 2 weken na een abortus geen geslachtsgemeenschap te hebben. Dit verhoogt immers het risico op infecties.