Skip to main content

Ik koos voor abortus, wie neem ik in vertrouwen?

Wellicht wil je met iemand kunnen praten over wat je doormaakt. Je partner, een familielid, een goede vriend(in), iemand van Fara of een andere professionele hulpverlener.

Mensen die je in vertrouwen neemt, kunnen je een kans geven om je hart te luchten, kunnen je steunen bij de beslissing die je nam. Ze kunnen je ook steunen en helpen als je het nadien moeilijk had.

Bij wie voel je je op je gemak?

Ga er niet te snel van uit dat anderen alleen maar negatief zullen reageren. Ook al kan iemand in eerste instantie schrikken en misschien sterk emotioneel reageren. Dit neemt niet weg dat ze na verloop van tijd een grote steun kunnen betekenen. Vraag je af bij wie je je het meest op je gemak zou voelen, wie het meeste zal reageren op een manier die jou vooruithelpt. 

Professionele hulp

Ook professionele hulpverleners kunnen je helpen:

Fara

Fara is er voor jou, zowel voor als na een abortus. We bieden individuele begeleiding na een abortus en organiseren op geregelde tijdstippen ook groepsgesprekken (lotgenotencontact) rond dit thema.

CAW

Ook bij het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) in je buurt kan je terecht voor een goed gesprek. Het CAW in jouw buurt vind je via www.caw.be

AWEL

Awel luistert naar alle kinderen en jongeren met een vraag, een verhaal en/of een probleem. Het is gratis en volledig anoniem. Je kan met de medewekers van Awel telefoneren, chatten of mailen. Of je kan met andere jongeren praten op het forum. 
www.awel.be

TELE-ONTHAAL

Bij tele-onthaal kan je dag en nacht terecht met al je vragen en problemen. Dit kan via telefoon of via chat. Het is altijd anoniem en gratis.
www.tele-onthaal.be of bel nummer 106

Privé-therapeut

Uiteraard kan je ook bij een privé-therapeut of psycholoog terecht om te praten over je gevoelens en/of problemen. Fara werkt samen met een aantal therapeuten in Vlaanderen die ervaring hebben met de thema’s zoals ongeplande zwangerschap, zwangerschapsverlies of tienerzwangerschap. Contacteer ons als je graag doorverwezen wordt naar een therapeut in jouw buurt.

Abortuscentra

Neem contact op met het abortuscentrum waar je je ingreep laat uitvoeren. Zij zijn ook na een abortus beschikbaar om hierover te praten.