Skip to main content

Fara & Spotify: de kracht van muziek

Blog

Ik hou van muziek. En ik geloof in de kracht die ervan kan uitgaan! De mensen die ik ontmoet voelen dat ook vaak zo aan. Zij noemen spontaan liedjes waarin ze zich herkennen. Ik vind het dan weer boeiend om vanuit de beeldtaal van de muziek door te praten, te vragen wat hen precies zo raakt en hoe ze hier betekenis aan geven. Ik vraag nu ook explicieter of muziek hen aanspreekt en het helpt me vaak beter te begrijpen wat er precies in hen omgaat, hoe zij iets beleven.

Vanuit die ervaringen groeide de idee om die liedjes te bundelen. Wie weet inspireren ze dan weer anderen? Hoe mooi zou dat zijn, muziek als verbindende taal. Om je minder alleen te voelen.     

Daarom maakte ik een afspeellijst aan op Spotify.

De nummers zijn gerelateerd aan onze Fara-thema's, zoals moeilijke keuzes moeten maken, verlies en gemis, troost en heling. En liefde natuurlijk, in al haar dimensies, voor elkaar en jezelf. Het merendeel van deze liedjes zijn dus aangedragen door mensen die zelf voor een dilemma stonden en hun beslissing doorleven, met dank aan al mijn muzes!

Fara's afspeellijst

Een afspeellijst helemaal in teken van de Fara thema's.

Muziek helpt verbeelden. Tussen de lijnen van songteksten of instrumenten hoor ik vaak meer dan er gezongen of bespeeld wordt. Het helpt me uitdrukking te geven aan mijn eigen gevoelens. Heb jij dat ook?  

Muziek brengt troost. Dat merk ik bovenal bij mijn cliënten die met verdriet zitten. Als je mist wat je nooit echt hebt gekend of net heel goed kende omdat het in je buik woonde, kan muziek alles zachter en lichter maken, al is het maar een beetje.

Muziek roept herinneringen op, fijne en moeilijke. Omdat net dat ene liedje draaide toen je dit of dat deed… het kan je overvallen wanneer op een onbewaakt moment net dat liedje speelt of je kan het zorgvuldig en doelgericht opzoeken.

Muziek helpt doseren. Dat leerde ik van hen die bezig zijn met hun verlies. Verlies van iets ongrijpbaars en zoveel tegelijk. Ik adviseer nu vaker: gebruik die volumeknop.

Ben je in een kwade bui of wil je contact maken met je boosheid? Zet eens een hard nummer op tijdens een autoritje bijvoorbeeld. Of zet een zacht nummer op als je nood hebt aan onderdompeling in melancholie vanonder een dekentje in de zetel. Zo doe ik dat althans ?. Misschien wil je wel even samenvallen met je pijn en verdriet op een moment van alleen-zijn. Je gemis en leegte kan ook kostbaar voelen omdat je dan ook verbinding en liefde voelt voor wie of wat je verloor.  En zet je muziek ook zorgvuldig af om wat anders te gaan doen. Of zoek een liedje op dat je  afleidt, waar je vrolijk(er) van wordt. Ook dat mag en moet zelfs bij rouwen: goed zorgen voor jezelf.  

Muziek verbindt liefdevol. Ter illustratie een bij-blijver voor me: dat koppeltje dat samen sprak over 'ons nummer'. Hoe dat nummer verbondenheid creëerde tussen hen, terwijl ze elkaar dreigden te verliezen. Het was voor hen voldoende om even te weten van elkaar 'hij/zij is ermee bezig', niet meer maar ook niet minder, voorbij woorden, die ze (te) moeilijk vonden. Oogcontact of elkaar even aanraken sprak dan boekdelen.  

En last but not least, muziek nodigt ook uit om in beweging te komen. Ik ben zelf geen sporter, maar dansen vind ik wel heel fijn! En dat kan je ook in je keuken. Bovendien is het zo dat als je mentaal of emotioneel vastloopt, fysiek in beweging komen altijd wel helpt… dus dans het van je af!

Veel luistergenot!   

Katleen Alen, stafmedewerker Fara

april 2020 

  • Heb jij nog een liedje dat je er graag op wil? Laat het ons weten.

    via mail: vragen@fara.be

    via telefoon: 016 38 69 50

     

Heb jij nog een liedje dat je er graag op wil? Laat het ons weten.