Skip to main content

Na even inlezen op de Fara-site, voelde ik me wat zekerder om het gesprek aan te gaan.

Victor

Victor (OCMW-medewerker) vertelt hoe de site van Fara hem hielp bij een van zijn begeleidingen. Lees zijn getuigenis!

Sinds een jaar werk ik op het OCMW en help ik mensen zoeken naar woonoplossingen. Ik voelde me redelijk onzeker toen ik de volgende aanmelding doorkreeg via een collega: "Vrouw, 27, ongepland zwanger, op zoek naar info over woonmogelijkheden, info bepalend voor keuze over zwangerschap". 

Even had ik een innerlijke paniek: Help, wat wist ik nu over ongeplande zwangerschap?

Er ging vanalles door mijn hoofd: ik ben een man, ik ben zelf nog geen vader, wat moet ik zeggen als ze mij advies vraagt over haar keuze, wat als ik haar niet asap een sociale woning kan aanbieden, ben ík dan verantwoordelijk geweest voor hààr keuze,... etc. etc. 

Ik ging aan het Googlen en kwam op de site van Fara vzw. Ik scrolde even door de instructievideo. Die gaf een kort overzicht van hoe ik zo'n gesprek zou kunnen aanpakken. Ook de aandachtspunten gaven me het gevoel met iets meer stevigheid het gesprek aan te gaan.

Uiteindelijk belde ik nog even een Fara-medewerker op. Ze stelde me vooral gerust: er werd me uitgelegd dat de verantwoordelijkheid voor de keuze helemaal bij deze vrouw zou liggen, en dat mijn verantwoordelijkheid vooral is om info te geven en het keuzeproces te begeleiden.
Dat nam de interne paniek weg en hielp me om terug te focussen op de essentie. 

Bedankt Fara!