Skip to main content

Ongeplande zwangerschap: begeleiden van jongeren

Door de specifieke ontwikkelingsfase van de adolescentie, zowel op lichamelijk, cognitief als psychologische vlak zijn er enkele aandachtspunten in de begeleiding van jongeren:

 • Korte termijn
  Jongeren zijn vooral gericht zijn op de korte termijn en keuzes voor de toekomst zijn erg emotioneel geladen. Daarom zullen zij eerder voor het jonge ouderschap dan voor abortus kiezen om de negatieve, korte termijn aspecten van abortus te vermijden. Denk samen na op langere termijn door heel concrete situaties te gaan bevragen: hoe zou een dag met een kind er uur per uur uitzien? 
 • Roze Wolk
  Jongeren overschatten de positieve aspecten van het jonge ouderschap. Een realistisch beeld scheppen kan hierbij helpen. Vraag naar waar ze goed in zijn en wat ze nog zouden moeten leren en op wiens hulp ze daartoe kunnen rekenen.
 • Zwart-Wit
  Jongeren denken minder genuanceerd, bijvoorbeeld ‘abortus is moord’. Deze ongenuanceerdheid beperkt hen soms om alle opties grondig te overwegen. Doorprik dit zwart-wit denken door nuances aan te brengen. 
 • Heftige emoties
  Jongeren zijn emotionele wezens. Benoem eventueel hevige emoties om ze beheersbaar te maken.
 • Egocentrisch
  In deze fase zijn jongeren volop bezig met het ontwikkelen van hun identiteit en is het normaal dat ze op zichzelf gericht zijn. Zo kunnen jongeren vaak denken dat de wereld rond hen draait. Ze maken daarom soms keuzes, enkel vanuit hun eigen perspectief. Betrek daarom steeds het perspectief van de ouders, vriend, biologische vader, school, omgeving.