Skip to main content

Wat gebeurt er met mijn kindje?

Wanneer je koos voor een zwangerschapsafbreking om medische redenen, vraag je je wellicht af wat er zal gebeuren met het lichaam van je kindje. Welke mogelijkheden er zijn, hangt af van de zwangerschapsduur.

Gebeurt de zwangerschapsafbreking vóór 26 weken, dan kan je kindje niet juridisch erkend worden. In principe wordt het dan ook niet begraven.

Gebeurt de zwangerschapsafbreking na 26 weken, dan wordt het kindje officieel erkend en moet het via een begrafenisondernemer begraven of gecremeerd worden.

Laat je informeren

De laatste jaren heeft de medische wereld steeds meer aandacht voor het belang van een waardig afscheid. De meeste ziekenhuizen voorzien dan ook de mogelijkheid tot een begrafenis of crematie voor 26 weken of helpen je zoeken naar creatieve oplossingen. Daarnaast willen ook heel wat gemeenten een plaats bieden voor kinderen die niet officieel erkend konden worden. Neem dus zeker contact op met de sociale dienst van je ziekenhuis. Zij kunnen je helpen bij alle regelingen die moeten getroffen worden en zijn het best op de hoogte van de mogelijkheden binnen jouw ziekenhuis en gemeente.