Skip to main content

Wat gebeurt er met mijn kindje na de zwangerschapsafbreking?

Wanneer je koos voor een zwangerschapsafbreking om medische redenen, vraag je je wellicht af wat er zal gebeuren met het lichaam van je kindje. Welke mogelijkheden er zijn, hangt af van de zwangerschapsduur.

Gebeurt de zwangerschapsafbreking vóór 26 weken (of 180 dagen vanaf de bevruchting), dan kan je kindje niet juridisch erkend worden. In principe wordt het dan ook niet begraven.

Vindt de afbreking plaats tussen 20 (140 dagen vanaf de bevruchting) en 26 weken zwangerschap dan kan je kiezen om het kindje met de voornaam te laten registeren in een speciaal register. Als ouder vraag je vrijwillig de registratie aan en kan je kindje een voornaam geven.

Gebeurt de zwangerschapsafbreking na 26 weken of 180 dagen, dan wordt het kindje officieel erkend en moet het via een begrafenisondernemer begraven of gecremeerd worden. Je kindje wordt dan verplicht geregistreerd met voor- en achternaam.

Laat je informeren

De laatste jaren heeft de medische wereld steeds meer aandacht voor het belang van een waardig afscheid. De meeste ziekenhuizen voorzien dan ook de mogelijkheid tot een begrafenis of crematie voor 26 weken of helpen je zoeken naar creatieve oplossingen. Daarnaast willen ook heel wat gemeenten een plaats bieden voor kinderen die niet officieel erkend konden worden. Neem dus zeker contact op met de sociale dienst van je ziekenhuis. Zij kunnen je helpen bij alle regelingen die moeten getroffen worden en zijn het best op de hoogte van de mogelijkheden binnen jouw ziekenhuis en gemeente.

Afscheid nemen

Je zwangerschapsafbreking kan de start zijn van een intens rouwproces. Afscheid nemen van je kindje kan hierbij ontzettend belangrijk zijn. Hoe je afscheid kan nemen van je kindje lees je via deze link.