Skip to main content

Mijn partner en ik verwerken de abortus anders, wat nu?

Belangrijk is dat je samen met je partner een manier vindt om een plek te geven aan de gevoelens die de abortus met zich meebrengt. Je kan dit doen door erover te praten met elkaar of met iemand anders die je in vertrouwen neemt.

Ik was bij Fara in begeleiding. Na een paar gesprekken nodigde de medewerkster van Fara mijn man uit. Ze heeft er met hem over gesproken en nu is het ook gemakkelijker voor hem om er met mij over te praten.
Charise, 30

Je kan erover schrijven of er op een andere manier creatief vorm aan geven. Je kan overwegen om een speciaal en exclusief ritueel te creëren.

Impact op relatie

Het is niet ongewoon dat een abortus een impact heeft op je relatie. Misschien heeft deze emotioneel zware gebeurtenis jullie dichter bij elkaar gebracht. Misschien heeft ze jullie net meer op afstand gebracht…

Het is heel normaal dat je partner deze gebeurtenissen heel anders verwerkt dan jij. De ene persoon zal vooral bezig zijn met zijn gevoelens om wat gebeurd is. De andere persoon zal het afreageren door zich bijvoorbeeld op werk of hobby’s te storten. Of zal liever aan de toekomst denken in plaats van met het verleden bezig te zijn. De ene zal erover willen praten, de andere net niet. Er is geen goede of slechte manier om met moeilijkheden en verdriet om te gaan. Er is alleen de manier die het beste bij jou past.

Om verder te kunnen na een ingrijpende gebeurtenis is het belangrijk dat jullie als partners elkaar respecteren in de manier waarop elk van jullie beiden hiermee om wil gaan.

Voor mijn partner moet het een heel moeilijke periode zijn geweest. Ik zie dat nu veel beter. Hij begreep ook niet wat er precies door me heen ging. Dat is zo moeilijk te verwoorden. Het is in mijn lichaam gebeurd…
Charise, 30

Elkaars verwerking respecteren

De ene persoon zal vooral bezig zijn met zijn gevoelens om wat gebeurd is. De andere persoon zal het afreageren door zich bijvoorbeeld op werk of hobby’s te storten. Of zal liever aan de toekomst denken in plaats van met het verleden bezig te zijn. De ene zal erover willen praten, de andere net niet. Er is geen goede of slechte manier om met moeilijkheden en verdriet om te gaan. Er is alleen de manier die het beste bij jou past. Om verder te kunnen na een ingrijpende gebeurtenis is het belangrijk dat jullie als partners elkaar respecteren in de manier waarop elk van jullie beiden hiermee om wil gaan.

Gesprek bij Fara of (rouw)therapeut

Na een afbreking blijven mensen soms met vragen zitten of hebben ze het emotioneel moeilijk. Bij Fara kan je terecht voor gesprekken om deze vragen of gevoelens helder te krijgen.  Daarin kan samen met jullie gewerkt worden rond thema’s als:

  • omgaan met schuld
  • schaamte
  • verantwoordelijkheid
  • verlies en rouwgevoelens
  • zelfbeeld
  • invloed op relaties met betekenisvolle anderen
  • groeien uit deze crisis
  • zingevingvragen

We kunnen je ook doorverwijzen naar een therapeut met ervaring in onze thema’s in jouw omgeving. Contacteer ons!