Skip to main content
Door thuiswerk icm. quarantaines zijn we niet altijd vlot bereikbaar via telefoon. Geraak je niet meteen binnen? Spreek een voicemail in of stuur een mailtje naar vragen@fara.be

#InHerShoes... over abortusverwerking en schoenen

Blog

In deze blog heb ik het over schoenen... als metafoor voor de 3 gespreksavonden die ik organiseerde voor vrouwen met een abortuservaring: 5 vrouwen, 5 verhalen, 5 paar schoenen 

De eerste avond. Op kousenvoetjes sijpelen ze binnen: een aantal vrouwen die hun moedigste schoenen aantrokken.  
Ieders vertelt z'n eigen verhaal. Daarna wisselen we uit: hoe is het om in elkaars schoenen te staan? Bij de ene zit er een enerverend steentje in, de ander trok haar loopschoenen aan terwijl ze eigenlijk niet wil sporten, bij nog een ander zijn ze mooi aan de buitenkant, maar zitten ze eigenlijk te krap…

Ik draag zelf mijn lievelingsschoenen, rode zoals de ontembare vrouw, suggereerde een Bondgenote ?
Bij een eerste ontmoeting wil ik me altijd graag goed in mijn vel voelen, ook om iedereen zo goed als mogelijk op haar gemak te stellen. En dat lukt wonderwel.

Bij de tweede bijeenkomst zitten eenieders schoenen al wat comfortabeler. Iedereen toont zich bereid om ook eens een schoen van de buurvrouw te passen. 5 vrouwen, 5 verhalen, 5 paar schoenen.

We wisselen uit over hoe dat schoentje voelt: hoe het verhaal van de ander binnenkomt, wat raakt, wat bijzonder bevonden wordt, … wat je herkent en in welk paar jij ook weleens zou willen stappen rond thema’s als verlies, troost, partnerrelatie, boosheid en verzoening. Welke schoenen voelen voor jou als meest passend met de nodige draag- en veerkracht?

Ik draag zelf ook wat stevigere stappers want we zijn nu echt samen onderweg. Met een toevallige (als dat al bestaat) symbolische veter los omdat ik het ook niet altijd helder weet - gelukkig maar! - en vragend het groepsgesprek begeleid. Vragen blijken vaak helender dan pasklare antwoorden. Zelf ervaren hoe je je veters liefst strikt. En echt beseffen dat je niet langer alleen stapt, dat dat mag, maar niet per se moet. De tocht verbindt.

Na de derde bijeenkomst keer ik huiswaarts met de trein. Ik blik tevreden terug. De bijeenkomst verliep gemoedelijk, voelde als thuiskomen onder mensen die het beste met je voorhebben. We stonden weer even in elkaars schoenen en hielpen de ander een stap verder te zetten en soms zelfs te durven springen!

En we spreken meteen af om in het nieuwe jaar elkaar weer te zien om horen hoe dat nieuwe paar schoenen voelt...

Katleen Alen
Stafmedewerker Fara
Oktober 2018

In contact komen met lotgenoten?

Fara organiseert meerdere keren per jaar lotgenotencontact rond abortusverwerking. Je komt er in contact met mensen die hetzelfde meemaakten.