Skip to main content
Door thuiswerk icm. quarantaines zijn we niet altijd vlot bereikbaar via telefoon. Geraak je niet meteen binnen? Spreek een voicemail in of stuur een mailtje naar vragen@fara.be

Ik koos voor abortus, wie neem ik in vertrouwen?

Ga op zoek naar iemand die je niet veroordeelt en die begrip kan opbrengen voor wat je doormaakt.

Mensen rondom mij weten niet wat ik doorga. Ze geven wel steun maar eerlijk gezegd: ik heb er niets aan. Precies of het allemaal zo simpel is. Ze denken dat het voorbij is en dat ik er ook niet meer aan denk.
Annelyse, 23

Zoek iemand die jouw tempo respecteert

Neem iemand in vertrouwen waarvan je weet dat deze persoon je ruimte laat om je verhaal helemaal te doen. Iemand die meteen advies geeft, je veroordeelt of uitspraken doet als “waarom heb je het moeilijk, je koos daar toch zelf voor?” of “Je moet er gewoon niet meer aan denken, dan gaat het wel over” is niet het meest geschikt.
Zoek iemand die écht luistert. Iemand die je helpt om in alle rust te vertellen. Iemand die zich kan inleven in jouw gevoel, iemand die je kan opbeuren als je dat graag wil.

Geheim of niet?

Denk goed na of je graag open wil zijn over je abortus, of dat je liever wil dat er niet iedereen het weet. Je hebt misschien een vriendin waar je wil graag door getroost wil worden. Maar als je weet dat een geheim niet helemaal veilig is bij haar, mag je er vanuit gaan dat binnenkort andere mensen ook zullen weten wat je doormaakt. Die vriendin heeft misschien ook de nood om er met iemand over te praten. Vertel degene die je in vertrouwen neemt dus duidelijk wat je wil: neem je enkel haar/hem in vertrouwen en wil je dat het daarbij blijft? Of mag hij/zij open zijn over je verdriet? En met wie dan?

Professionele hulp

Ook professionele hulpverleners kunnen je helpen om met je verwarrende gevoelens, vragen of verdriet om te gaan.
Fara is er voor je, zowel individueel als in groep kan je bij ons terecht voor een traject rond abortusverwerking. Andere mogelijkheden om je verhaal te doen:

Heb je het moeilijk na je abortus?