Skip to main content
Voortaan zijn wij enkel in de voormiddag (9-12u) telefonisch bereikbaar.

Hoe het idee van een "workshop zwangerschapsverlies" ontstond

Blog

Fara-medewerker Katleen vertelt in deze blog hoe ze de kracht van werken met rituelen en verbeelding ontdekte. 

Kan je iets missen dat je nooit echt hebt gekend?
Of dat zelfs niet heeft bestaan voor de buitenwereld?
Of nog straffer: waar je zelf toe besloot om het te verliezen, zoals bij stopzetting van je zwangerschap?

Met veel overtuiging antwoord ik daarop: JA, dat kan. 

Ik kom dat gemis dagelijks tegen in gesprekken met vrouwen en koppels. Ik lees of zie het vaak in schrijfsels of beelden van Bondgenoten op onze geheime Facebookgroep.

Maar, hoe geef je  woorden aan zo'n gemis?
Kan dat? Moet dat? Of kan het ook anders?
Opnieuw met veel overtuiging: JA, er zijn andere manieren dan enkel 'woorden'. 

Hoe begin je daaraan?

Laat je ver-beeld-ing spreken! 
Ook voor mij was dit zoeken en durven springen. De angst van 'onprofessioneel' zijn overwinnen.
Maar ik was oprecht nieuwsgierig naar die andere taal en leerde van de mensen die ik ontmoette: van cliënten, van collega’s, van mijn kinderen, …

Alsof ik het zelf een beetje verleerd was: als kind sta je er immers spontaan open voor. En ik heb het dan vooral over een houding van je laten verwonderen, je laten raken, … en fantasie inzetten als antigif voor piekeren.  

Ik zette meer mijn hart en handen in, naast mijn hoofd, kreeg meer oog voor ervaren, naast verklaren. En wat bleek? Het ‘raadselachtige’ werd iets waar ik minder van wegliep of wegduwde als ‘niet professioneel’.  Het werd iets inspirerends. En eens je die bril opzet, krijg je ‘m nog moeilijk afgezet, gelukkig maar. Wat op mijn pad komt en bij me past, probeer ik me eigen te maken. 

Een professor in de ritualistiek – ja, die bestaat echt - wees me op de smaak van chocola. "Iemand kan je vertellen hoe chocola smaakt, maar je weet het pas echt als je het zelf proeft".
En uiteraard wil een choc-aholic als ikzelf dat niet in woorden vatten, maar de ervaring intact laten.

"Eens je aanvaardt dat je niet alles kan bevatten, dat dat zelfs niet hoeft, maakt dat je meer gaat openstaan voor onverwachte ervaringen".
Dat is mijn – woordloze – ervaring die vertrouwen geeft.

Verbeelding is net een sleutel, het kan nieuwe deuren openen. Durf erop te vertrouwen dat het mogelijk is de dingen in een heel ander licht te bezien. Dat opent mogelijks de deur naar nieuwe hoopvolle én zin-gevende perspectieven. Verhalen, metaforen en rituelen kunnen daarin van betekenis zijn.

Daartoe zit in mijn handtas voortaan - naast mijn geheugensteunpotje NIVEA (Niet Invullen Voor Een Ander) - ook een inspiratieschriftje ?   

Katleen
Februari 2019

In contact komen met lotgenoten?

Wil jij graag ruimte maken om stil te staan bij je abortus? Ben je zoekend naar inspiratie om verbeeldend iets te doen? Dan is de workshop onder lotgenoten met een abortuservaring zeker iets voor jou.