Skip to main content
Voortaan zijn wij enkel in de voormiddag (9-12u) telefonisch bereikbaar.

Ik ben nog geen 16 en zwanger. Kan mijn vriend gestraft worden?

Zolang er niemand klacht neerlegt, zal je vriend niet vervolgd worden. Het blijft echter wel een strafbaar feit om seksueel contact te hebben als je jonger bent dan 16 jaar. 

Seksuele meerderjarigheid verlaagd?

update juli 2019 
Er is een wetsvoorstel ingediend om de seksuele meerderjarigheid te verlagen van 16 naar 14 jaar. Het verschil in leeftijd tussen de twee partners mag niet meer dan 5 jaar zijn, en er mag geen sprake zijn van een machts- of vertrouwensrelatie (vb: leerkracht, leiding in de Chiro, sporttrainer,...)
Dit wetsvoorstel is voorlopig nog niet goedgekeurd, maar zal opgevolgd worden eens er een nieuwe regering gevormd is. 

Als minderjarige val je onder het gezag van je ouders. Je ouders kunnen hierdoor in principe beslissen of en met wie jij als minderjarige mag omgaan, een relatie hebben...

Als je ouders klacht indienen

Als ouders van een -16 jarige tienerzwangere of tienermama haar (ex)vriend niet zien zitten als partner voor hun dochter en/of als vader van hun kleinkind, kunnen zij hem laten vervolgen door een klacht in te dienen bij politie.

  • De Dienst Zedenfeiten zal onderzoeken of er een strafbaar feit gepleegd werd.
  • Zo ja, dan kan de jongen of man vervolgd worden.

Als niemand klacht indiende, is het geen goed idee om zelf als minderjarige naar de politie te stappen om te melden dat je beiden instemde met seks, want het blijft een strafbaar feit dat dan vervolgd kan worden.