Skip to main content
Wegens ziekte zal de chat vandaag uitzonderlijk gesloten zijn. Heb je ons nodig? Stuur dan een mailtje naar vragen@fara.be

Welke screeningstesten zijn er?

Er zijn verschillende prenatale screeningstesten: de gecombineerde eerste trimester-screening, de tripletest en de NIPT.

Deze testen geven een cijfer dat uitdrukt hoe groot de kans is dat je kindje een chromosomale of lichamelijke afwijking heeft. Er zijn 3 prenatale screeningstesten:

 • de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test)
  Deze bloedafname is een recente, betrouwbare screeningstest. Uit het bloed van de moeder wordt het DNA van de foetus onderzocht op chromosomale afwijkingen.
  Vanaf 12 weken wordt deze test terugbetaald. 
 • de gecombineerde eerste trimester-screeningtest
  Deze test wordt uitgevoerd tussen de 11de en 14de week van de zwangerschap. De test bestaat uit een echografie en een bloedafname. Men berekent de kans op chromosomale afwijkingen en kan structurele lichamelijke afwijkingen terugvinden. Deze test wordt tegenwoordig meestal vervangen door de NIPT. 
 • de Tripletest
  Deze bloedafname wordt gedaan tussen de 14de en 20ste week van de zwangerschap. Het doel van deze bloedtest is het zoeken naar chromosomale afwijkingen zoals syndroom van Down of neurale buisdefecten zoals open ruggetje, open schedel…

Een prenatale screeningstest geeft een kansberekening en kan dus géén uitsluitsel bieden. Indien je zeker wil zijn of je kindje een bepaalde afwijking wel of niet heeft, zal verder onderzoek nodig zijn.

Verder worden er in elke zwangerschap 3 echo’s terugbetaald. Deze dienen als ondersteuning bij de prenatale testen en kunnen zo bijdragen tot zowel een goede prenatale screening als diagnostiek. De 20-weken echo (deze wordt uitgevoerd tussen de 18de en 22ste week van de zwangerschap) heeft als specifieke doel het opsporen van structurele, lichamelijke afwijkingen.