Skip to main content
Wegens ziekte van een collega kan de chat deze namiddag helaas niet openen. Onze excuses. Wil je ons bereiken? Stuur dan een mailtje naar vragen@fara.be

Wat is een vruchtwaterpunctie?

Bij een vruchtwaterpunctie worden cellen van de foetus die zich in het vruchtwater bevinden, verzameld. Deze worden onderzocht om eventuele genetische afwijkingen bij de foetus vast te stellen. 

Wanneer er (na prenatale screening) een verhoogd risico is op een genetische afwijking bij de foetus, kan er een vlokkentest uitgevoerd worden. 

Hoe gaat het in zijn werk?

Via een dunne naald door de buikwand wordt een beperkte hoeveelheid vruchtwater opgetrokken. Dit gebeurt steeds onder geleide van een echografie, om er voor te zorgen dat de foetus niet geraakt wordt. De prik is niet pijnlijk en kan je vergelijken met de prik van een bloedname.

Een vruchtwaterpunctie wordt verricht vanaf de 15de – 16de zwangerschapsweek. Het laboratoriumonderzoek duurt tussen 3 dagen en 3 weken.

Is een vruchtwaterpunctie gevaarlijk?

Gevaarlijk?

De bijkomende kans op een miskraam na een vruchtwaterpunctie is ongeveer 0,5 tot 1%. Dat wil zeggen dat van de 100 vrouwen die een vlokkentest laten uitvoeren, er minder dan 1 de zwangerschap verliest als gevolg van de test. Dit komt omdat de vlokkentest een invasieve test is: om genetisch materiaal van de foetus te krijgen, moeten de vliezen worden doorprikt.

Je laat de test dus uitvoeren in een gespecialiseerd centrum. Na een vlokkentest, kan je best een aantal dagen rustig aan doen.