Je wil geen zwangerschapsafbreking en kiest voor een kindje met een beperking. Daar kan je verschillende redenen voor hebben. Het is je volste recht om hiervoor te kiezen.
Toch een verlieservaring
Ook al kies je ervoor om de zwangerschap verder te zetten nadat er een afwijking werd vastgesteld bij je kindje, toch kan je te maken krijgen met een verlieservaring. Wellicht had je iets anders gewenst voor je kindje, je gezin, jezelf,... Verdrietig mogen zijn om het verlies van een gezond kind, kan net ruimte maken om het kindje dat je verwacht te verwelkomen en van de zwangerschap te genieten.
Ik was blij zwanger, en voelde tegelijk ook veel verdriet. Zou ze gepest worden met haar beperkingen? Zou ik wel een goed genoeg mama voor haar kunnen zijn? Ik rouwde ook voor mijn oudste zoon, zal hij nu altijd 'die met een zus met Down' zijn?Emilijah, 39
Zwangerschap en bevalling
Het kan zijn dat de zwangerschap en bevalling niet hetzelfde verloopt als bij anderen. Laat je goed informeren over wat je kan verwachten van de zwangerschap, de bevalling en de eerste dagen na de geboorte.
- Zijn er extra onderzoeken nodig?
- Zal een natuurlijke bevalling mogelijk zijn?
- Kan je de baby vasthouden na de bevalling of moet die meteen behandeld worden?
- Welke behandelingen wil je laten uitvoeren, welke misschien liever niet?
Het kan zijn dat je een doorverwijzing krijgt naar een gespecialiseerde arts of een gespecialiseerd ziekenhuis. Misschien ligt dat ziekenhuis wat verder van je woonst. Verplaatsingen worden dan lastiger, familie en vrienden kunnen minder makkelijk op kraambezoek komen. Een medewerker van de sociale dienst kan je indien nodig informeren over de mogelijkheden om dichter bij het ziekenhuis te verblijven.
Voor mij was het meteen duidelijk: dit kind was welkom, helemaal zoals hij is, hoe moeilijk het misschien ook wordt.Jesper, 29
Praktische zorgen
Ook na de zwangerschap en bevalling moet je wellicht heel wat praktische dingen regelen. Op dit moment lijkt dat misschien allemaal niet zo eenvoudig om te overzien. Een medewerker van de sociale dienst van het ziekenhuis kan je doorverwijzen naar ouderorganisaties, gespecialiseerde diensten en mensen die ervaring hebben met de aandoening van jullie kindje.
Inlichten van de omgeving
Het is niet altijd eenvoudig om mensen uit je omgeving in te lichten over over het feit dat je kindje zal geboren worden met een aandoening. Wil je hen op voorhand verwittigen? Wacht je tot ze op kraambezoek komen? Wil je er iets van vermelden op het geboortekaartje? Contact met lotgenoten kan hierin nuttig zijn.
Gezin en handicap wil een aanspreekpunt zijn voor al wie te maken krijgt met handicap. Zij organiseren info - en vormingsmomenten en beheren een groot documentatiecentrum. Neem zeker contact met hen op als je op zoek bent naar extra ondersteuning!
Ben je op zoek naar ouders die ook een kindje met een beperking kregen? Of zou je graag in contact komen met mensen die leven met de aandoening van je kindje? Trefpunt zelfhulp kan je helpen in je zoektocht.