Skip to main content

Een dagje inspiratie in Nederland

Blog

We gingen naar Utrecht voor de conferentie 'Uitgerekend Nu?!', georganiseerd door het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. 

Panelgesprek

We vlogen er meteen in met een panelgesprek tussen ervaringsdeskundigen. 

Inge koos voor een abortus toen ze 36 jaar was. Ze vertelde over haar gemis aan warmte, menselijkheid en compassie in de abortushulpverlening toen.
Chiara (moeder op 16j) gaf aan dat het zo belangrijk is om elkaar als mens te ontmoeten in een gesprek. Ze vroeg het publiek om z'n eigen kwetsbaarheid als hulpverlener ook te tonen, iets van zichzelf te brengen. Het vergroot het vertrouwen van cliënt naar hulpverlener en maakt dat men zich flexibeler opstelt, toch zeker als tiener. 
Tot slot gaf Savi (vader op 211) het publiek een sneer: 'ik durf wedden dat de helft van de hier aanwezige hulpverleners aan een tienervader alleen maar vraagt "en, is de babykamer al in orde"?' 
Het geschuifel en gegeneerd gemompel bevestigden helaas zijn vermoedens. Een sterke eye-opener om het vader-perspectief veel meer in te brengen in de hulpverlening aan (tiener)zwangeren! 

Mooie, pakkende getuigenissen die de toon van de dag zetten.
En bij het advies van Inge, Chiara en Savi kunnen we ons alleen maar aansluiten. Het zijn dezelfde dingen die we dagelijks horen van onze cliënten en waar we bij Fara rond proberen sensibiliseren!

Tijd voor de workshops!

Uit de (wel 40!) workshops kozen we onder andere:

  • Nu Niet Zwanger - een uniek preventief programma voor kwetsbare (potentiële) ouders
  • Cultuursensitieve counseling
  • Gehechtheid en sensitiviteit bij kwetsbare (aanstaande) ouders
  • Seksuele empowerment
  • Advies van ervaringsdeskundige jonge ouders

De ene wat boeiender dan de andere, maar we konden er telkens wel een of meerdere dingen uithalen die bruikbaar zijn binnen Fara.
Een werkvorm voor op tienermoederweekend, een structuur voor een korte Fara-workshop, het perspectief van ervaringsdeskundigen,... 

Theatergroep Playback

Afsluiten met toneel

De dag werd afgesloten op een bijzondere manier.
Een theatergroep die maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt had een stuk voorbereid over tienerzwangerschap. Het verhaal van 3 zwangere tieners en 1 tienerjongen werd geschetst, om vervolgens in dialoog te gaan met het publiek: welke vragen roept het op? Welke hulpverlening zou passend zijn? Op welke manier dan? Op welk moment in het verhaal zou je als hulpverlener iets kunnen betekenen? 
Hoewel we de karakterschets van de zwangere meisjes soms wat uitvergroot vonden, was de vorm wel boeiend! Een originele manier om zulk een maatschappelijk thema bespreekbaar te maken. 

Ooit zo'n conferentie in Vlaanderen?

We gaan naar huis met een hoofd vol inspiratie.
Wat we vooral fijn vonden was de nadruk van de conferentie op de verbinding tussen de sectoren zorg, onderwijs en sociale domeinen. 
Hopelijk krijgen we ooit ook een minister zover om zulk budget vrij te maken voor de hulpverlening en sensibilisering rond onbedoelde zwangerschappen! 

Kirsten Elen, stafmedewerker Fara vzw

september 2019

Benieuwd naar meer?

Lees hier het E-zine van de dag, met foto's, interviews en meer.