Skip to main content
Voortaan zijn wij enkel in de voormiddag (9-12u) telefonisch bereikbaar.

Corona en zwangerschap: FAQ

Het coronavirus brengt heel wat bezorgdheden en (zwangerschapsgerelateerde) vragen met zich mee. We bundelen de vaakst voorkomende hier voor je samen. Staat jouw vraag er niet tussen? Contacteer ons, dan zoeken we graag het antwoord voor je uit.

Zwangerschap

 • Moeten we nu seksueel contact vermijden?

  Als we de regel van social distancing écht ter harte nemen dan betekent dit inderdaad ook 'sexual distancing'. Het covid- 19 virus heeft immers een lange incubatietijd, wat wil zeggen dat je je besmet kan zijn met het virus vooraleer je het zelf door hebt. Zo kunnen jij en je partner elkaar dus besmetten zonder het te beseffen. In principe stelt er zich geen probleem als jullie beiden gezond en symptoom vrij zijn, al blijft dit dus erg moeilijk om met zekerheid vast te stellen. Wanneer iemand van het koppel symptomen heeft dan wordt ten sterkste afgeraden seks te hebben.

  Er is voorlopig nog geen bewijs gevonden dat het virus zich via geslachtsgemeenschap (via sperma of vaginaal vocht) verspreidt, maar natuurlijk raak je elkaar veelvuldig aan, wissel je speeksel uit en hou je je niet aan de social distance - regel, waardoor het virus heel gemakkelijk te verspreiden is via elke vorm van fysieke intimiteit.

  Betekent dit dan dat we nu allemaal moeten stoppen met seksualiteit en intimiteit? Dat zeker niet. We kunnen er enerzijds vanuit gaan dat koppels die bij elkaar leven sowieso al een grotere kans hebben om elkaar te besmetten, ook zonder seksueel contact. En anderzijds is het net in deze tijd ontzettend belangrijk om te investeren in verbinding en samen zijn. Het is absurd en onnodig om je compleet te isoleren van je kerngezin. Deze tijden vragen om creatieve oplossingen, ook op seksueel vlak.

  Wat kan dan wel? Hier citeren we graag de collega's van Sensoa: alles wat op afstand gebeurt kan, denk aan de digitale wereld (foto's, webcam) of zelfs sekspeeltjes met afstandsbediening,... Lees verder hoe je risico beperkt bij seks en intimiteit: https://www.allesoverseks.be/corona-en-seks

  Bronnen:

  - Sensoa 'Mag ik nog seks hebben'
  Coronaboom of sexual distancing? Chloé De Bie – Vlaamse Vereniging voor Seksuologie

 • Ben ik als zwangere vrouw extra kwetsbaar voor het coronavirus?

  Doordat het coronavirus een relatief nieuw virus is, is men tot op de dag van vandaag bezig om antwoorden te zoeken op deze vragen. Momenteel is geweten dat vooral bejaarden en personen met chronische ziekten (zoals diabetes, nierziektes, hart-of longaandoeningen) een hoger risico hebben op het coronavirus.

  Als zwangere ben je gevoeliger om infecties op te lopen. Wanneer er nog andere chronische ziekten aanwezig zijn kan dat risico nog verhogen. Zwangeren zijn niet gevoeliger voor de gevolgen van een coronavirus infectie dan andere vrouwen. De meerderheid van de zwangeren zullen dus enkel milde tot matig ernstige griepachtige symptomen vertonen. Zwangere vrouwen met COVID-19 vertonen een grote verscheidenheid aan symptomen, die vergelijkbaar zijn met die van niet zwangeren. Het lijkt er niet op dat zwangeren ernstiger door de ziekte worden getroffen.

  Bron: 

  VVOG

 • Hoe kan ik mij tijdens mijn zwangerschap beschermen tegen het coronavirus?

  Voor zwangere vrouwen gelden dezelfde richtlijnen als voor de algemene bevolking. Het is belangrijk om de maatregelen die opgelegd werden door het overheid, goed op te volgen.

  Met betrekking tot persoonlijke hygiëne gaat dit om volgende tips:

  1. Blijf thuis als je ziek bent
  2. Hou afstand bij contact met personen die zich ziek zijn.
  3. Moedig familieleden aan om dezelfde voorzorgen toe te passen.
  4. Was regelmatig je handen met zeep en water voor minstens 20 seconden. Gebruik ontsmettingsgel wanneer zeep en water niet voorhanden zijn.
  5. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
  6. Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte

  Bronnen:

  Website van de overheid: https://www.info-coronavirus.be/nl/
  VVOG

 • Ik ben als zwangere vrouw besmet met het coronavirus, wat zijn de gevolgen voor mijn baby?

  Tot nu toe is weinig risico op een  directe overdracht (verticale transmissie) van het coronavirus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).

  Maternale COVID-19 kan mogelijk tot complicaties leiden bij de foetus en pasgeborene. Het merendeel van de kinderen vertoont echter geen problemen bij de geboorte. Er zijn nog geen gegevens beschikbaar over het risico op miskramen en congenitale afwijkingen. (Bron VVOG)

  Recent werd er een studie uitgevoerd rond het risico op overdracht van het virus door de besmette moeder op haar ongeboren kind. De conclusie kan als volgt samengevat worden: ‘De boodschap voor zwangere vrouwen is: zorg dat je niet besmet geraakt, want het virus kan voor iedereen gevaarlijk zijn. Maar áls je besmet bent, hoeft dat niet dramatisch te zijn.’ Het artikel en link naar de studie kan je hier terugvinden. (Bron De Standaard, 22/07/2020)

   

 • Ik ben zwanger en vermoed besmet te zijn met het coronavirus, wat nu?

  Bij het ontstaan van milde tot ernstige symptomen van een luchtweginfectie met oa. koorts en hoesten, neem je best contact met de huisarts.

  Je kan daarna in overleg met je huisarts, ook contact opnemen met je gynaecoloog. Hij of zij zal het plan volgen dat binnen het ziekenhuis werd uitgewerkt. Neem eerst telefonisch contact op, en spreek verder af, vooraleer op eigen initiatief naar het ziekenhuis te gaan.

  Bij milde symptomen is het advies om zoveel mogelijk thuis uit te zieken in de thuisomgeving.

  Bron:

  VBOV

 • Ik ben (ongepland) zwanger en twijfel over een abortus. Kan ik nog terecht bij de abortuscentra?

  De dienstverlening in de abortuscentra blijft momenteel verzekerd, maar de eerste consultaties kunnen telefonisch verlopen, de ingreep zelf gebeurt nog steeds in een abortuscentrum, zij het met aangepaste preventieve gezondheidsmaatregelen. 

  Contacteer de abortuscentra om je te informeren over de juiste concrete maatregelen en wijzigingen in hun dienstverlening ze doorvoeren. Een afspraak maken in een abortuscentrum doe je telefonisch, maak best tijdig een afspraak! De contactgegevens van de abortuscentra vind je hier.

  Bron:

  Luna vzw, koepel abortuscentra

 • Wat verandert er door het coronavirus wanneer ik beslis tot een zwangerschapsafbreking na een prenatale diagnose?

  Ook in deze trajecten nemen de ziekenhuis bijkomende maatregelen. Zo wordt er geprobeerd om verschillende contacten te vermijden, onlangs werden de corona maatregelen versoepeld waardoor in heel wat ziekenhuizen vaders en meemoeders opnieuw meemogen met hun partner naar de gynaecoloog. Indien er beslist wordt tot een afbreking dan wordt ondersteuning geboden met aandacht voor veiligheidsmaatregelen (oa. beperkt aanwezig team, psychologische hulpverlening kan telefonisch ingepland worden).

  We raden aan om je verder te informeren bij het betreffende ziekenhuis naar de huidige maatregelen. Deze maatregelen kunnen gewijzigd worden, naargelang de situatie.

 • Help, ik ben zwanger in de coronacrisis, hoe ga ik daarmee om?

  Zwanger zijn ten tijde van het coronavirus, wij kunnen ons voorstellen dat je het graag anders had gezien. Op deze pagina geven we je vijf tips die kunnen helpen om als zwangere deze periode door te komen.

Bevalling en kraamperiode

 • Ik moet binnenkort bevallen, is het wel verstandig om dit in een ziekenhuis te doen? Loop ik (of mijn baby'tje) dan extra risico op besmetting?

  Het is deze dagen net aangewezen om in het ziekenhuis te bevallen. Vroedvrouwen aan huis hebben hun handen vol, men opteert immers voor een zo'n kort mogelijk verblijf in het ziekenhuis na een bevalling. Ziekenhuizen nemen speciale maatregelen om het risico op besmetting te vermijden, zo is er geen bezoek meer toegelaten op materniteit. Dit betekent dat familie en of broertjes en zusjes niet mogen langskomen. Partner is wel welkom op materniteit, als hij niet over en weer naar huis gaat.

  COVID-19 patiënten worden gescheiden van andere op de afdeling.

  We raden aan om je verder te informeren bij het betreffende ziekenhuis naar de huidige maatregelen. Deze maatregelen kunnen gewijzigd worden, naargelang de situatie.

 • Mag mijn partner nog aanwezig zijn tijdens de bevalling?

  De partner mag bij de bevalling aanwezig zijn tenzij hij of zij positief test op corona of symptomen vertoont en krijgt hierna de keuze: ofwel blijft hij/zij slapen en permanent in de kamer, ofwel gaat hij/zij naar huis, maar mag hij/zij niet meer op bezoek komen tot moeder en kind naar huis gaan. Familiebezoek is niet meer toegestaan.

  We raden aan om je verder te informeren bij het betreffende ziekenhuis naar de huidige maatregelen. Deze maatregelen kunnen gewijzigd worden, naargelang de situatie.

  Bron:

  VVOG

 • Wat als ik nood heb aan een gesprek bij Fara rond mijn (ongeplande) zwangerschap?

  Fara blijft bereikbaar! Alle dagen tussen 9u-16u via mail of telefoon.

  Op maandag, woensdag en vrijdag kan je ook chatten tussen 13u en 16u.

  Fysieke gesprekken zijn momenteel niet mogelijk door het Coronavirus. Maar we begrijpen dat als jij dringende nood hebt aan een gesprek rond je zwangerschapskeuze, dit moeilijk kan wachten. We  doen daarom ook video-chat. Neem gerust contact op met ons om dit te organiseren!

 • Waar kan ik terecht voor vragen rond zwanger of pas bevallen tijdens de coronacrisis?

  Eerst en vooral: er leven duidelijk veel praktische vragen over het coronavirus, de gevolgen ervan en wat momenteel mag of niet mag. Omdat wij op dat vlak geen experten zijn en omdat we zeker willen weten dat de info correct en up-to-date is, verwijzen we je hiervoor  ook door naar: opgroeien.be/veelgestelde-vragen-coronavirus. Daar staat ook een apart luikje over zwangerschap en bevallen.

  Ook op de website van de gezinsbond werden vaak voorkomende vragen gebundeld en beantwoord door een vroedvrouw: klik hier

Hoogzwanger tijdens de coronacrisis: mama Annelies schrijft brief aan haar ongeboren dochter

Annelies is leerkracht, mama van Ellie en hoogzwanger van haar tweede dochtertje. Net zoals bij Ellie schrijft ze een brief aan haar ongeboren kindje. De inhoud van die brief ziet er in het licht van de coronacrisis hélemaal anders uit dan ze in gedachten had. 

Omgaan met stress in tijden van corona