Skip to main content

Wat is niet vrijwillige seks?

Niet-vrijwillige seks is een hele brede noemer die vele ladingen dekt.

Geen enkele situatie van seksueel grensoverschrijdend gedrag is dezelfde en dus kunnen de gevoelens of gevolgen waarmee jij geconfronteerd wordt ook uniek zijn. Toch willen we je graag een aantal handvatten aanreiken die aansluiten bij wat je nu doormaakt.

Eenmalig verkracht

  • Wanneer je eenmalig verkracht werd door een (on)bekende ben je waarschijnlijk erg geraakt in je gevoel van veiligheid.
  • Misschien ben je geschrokken van hoe je op het voorval reageerde. Sommige vrouwen voelen de neiging om te vluchten, anderen om te vechten, nog anderen verstijven en kunnen niet meer reageren.
  • Weet dat alle gevoelens die je nu doormaakt een normale reactie zijn op een abnormale situatie. Geef jezelf de tijd om deze ervaring emotioneel te verwerken.

Misbruikrelatie

  • Wanneer je vast zit in een misbruikrelatie met een familielid, partner of andere bekende, kan het zijn dat de zwangerschap een kans biedt om hieruit te ontsnappen. Ongeacht de keuze die je maakt, zal je immers in aanraking komen met verschillende hulpverleners (gynaecoloog, medewerker van een abortuscentrum, vroedvrouw…).
  • Aarzel niet om hulp te vragen! Ze kunnen je helpen om uit te zoeken hoe je veiligheid gegarandeerd blijft. De kans bestaat immers dat je zwangerschap nog meer situaties van (seksueel) geweld uitlokt en dat het geweld zich ook op je buik zal richten.

Ongeacht jouw specifieke situatie is het belangrijk om te weten dat je er geen schuld aan hebt en dat je hulp kan zoeken!

Wij spreken voor onszelf

Wil je de verhalen van andere slachtoffers van seksueel misbruik en geweld lezen? Heb je hulp nodig? 
Kijk dan eens op de facebookpagina van Wij Spreken Voor Onszelf!

Seksueelgeweld.be

Ben je slachtoffer? Werd je vriend/vriendin/kind slachtoffer? Heb je vragen? Wil je weten hoe je aangifte kan doen? Elke maandag, woensdag en vrijdagavond kan je met een medewerker van Seksueel geweld chatten tussen 18-22u.