Skip to main content

Houden of niet: hoe maak ik een keuze?

Als je onbedoeld zwanger bent, kan je zo overspoeld worden door emoties dat je het gevoel hebt dat je niet meer helder kan nadenken over je keuzes.

Mijn ex zei dat ik nooit in mijn eentje de kinderopvang zou kunnen betalen, en dat ik daarom niets anders kon dan kiezen voor een abortus. Ik was heel opgelucht dat de Fara-medewerkster met mij naar de mogelijkheden rond kinderopvang wilde kijken.
Hannah, 28

Beslissen over een ongeplande of ongewenste zwangerschap hoeft niet moeilijk te zijn. Toch is het helemaal niet gek als je blijft twijfelen, het kan immers ook om een erg moeilijke beslissing gaan. Besef dat er geen goede of foute keuzes zijn. Er is enkel de beslissing die jou, op dit moment en met het oog op de toekomst, het beste lijkt.

Neem je tijd

Zoek zo snel mogelijk uit hoe ver je zwangerschap gevorderd is. Zo weet je hoeveel tijd je nog hebt om een keuze te maken. Ook al heb je nog maar een week of een paar dagen, probeer rustig te blijven en gebruik de tijd die je hebt om alles goed op een rijtje te zetten.

Praat

Praten lucht op. Door te praten met anderen kom je tot inzichten of bekijk je de situatie misschien op een andere manier. Zoek een goede vriendin, praat met je ouders, of iemand anders die je vertrouwt. Of wist je dat je ook kunt bellen of chatten met iemand van Fara?

Schrijf

Ben je niet zo’n prater? Schrijf dan alles neer wat er momenteel in je hoofd omgaat. Noteer de voor- en nadelen van iedere optie die je overweegt. Houdt een dagboek bij.
Alles wat je neerschrijft kan je achteraf ook nog eens raadplegen, als je twijfelt of het moeilijk hebt bijvoorbeeld.

Zoek correcte informatie

Het internet staat vol met informatie. Of het kan zijn dat je heel veel goede raad en advies krijgt van mensen. Dat kan heel nuttig zijn, maar is niet altijd even betrouwbaar. Betrouwbare bronnen zijn:

Lees verhalen van anderen

Als je ongepland zwanger bent en je weet niet wat doen, kan het helpen om verhalen van anderen te lezen. Op deze site vind je heel wat getuigenissen. 

Verhalen van anderen

Wil je nog meer verhalen lezen? Dan kan je terecht op de site van FIOM, de Nederlandse organisatie die soortgelijk werk als Fara verricht. 

Als je blijft twijfelen: laat je helpen!

Het is helemaal niet gek dat je blijft twijfelen, het gaat immers om een erg moeilijke beslissing. Besef dat er geen goede of foute keuzes zijn. Er is enkel de beslissing die jou, op dit moment en met het oog op de toekomst, het beste lijkt.
Maar weet: ook als je niet kiest, maak je een keuze. Als je geen knoop doorhakt, kan de tijd je inhalen waardoor een abortus misschien niet meer mogelijk is. 

Hoe kan Fara helpen?

Je kan bij Fara terecht voor begeleiding en gesprekken waarin je alles op een rijtje kan zetten. We begeleiden je bij het maken van een keuze, en ook bij de stappen die je na het nemen van je beslissing moet zetten. Eventueel kan Fara voor jou contact leggen met het abortuscentrum of met hulpverleners dichter bij jou in de buurt.