Skip to main content

Help, mijn dochter of (ex)vriendin is ongepland zwanger

Als iemand die jou heel nabij is ongepland zwanger wordt, zal je wellicht schrikken. Misschien heb je in eerste instantie hevig gereageerd, ben je emotioneel geworden, of boos, heb je verwijten geuit. Dat zijn normale eerste reacties. Gun jezelf de tijd om dit nieuws te verwerken, ook voor jou kan dit als een shock voelen.

Spijt over eerste reactie?

Misschien heb je spijt over je eerste reactie. Vertel haar dat. Leg uit wat gemaakt heeft dat je zo gereageerd hebt. Vertel haar dat je hoopt dat jullie er ook rustig over kunnen praten. Zo kan je zorgen dat het voor haar opnieuw veilig voelt om met jou over haar zwangerschap te praten.

Mijn zoon? Een kind verwekt? Hij kan amper voor zichzelf zorgen. Hij wil het houden, maar ik zie er alleen maar problemen van komen. En wie zal er moeten opdraaien voor de kosten? Ik! Telkens ik over abortus of adoptie begin loopt hij boos weg.
Goele, 55

Wat wil jij?

Waarschijnlijk heb jij zelf een mening over zwanger worden, een kind krijgen, over abortus. Probeer je goed bewust te worden wat precies jouw ideeën hierover zijn en besef dat dit jòùw ideeën zijn. Deze vragen kunnen je helpen nadenken:

  • Hoe zie jij je/jullie toekomst?
  • Hoe ervaar je je relatie met haar?
  • Wat maakt dat je zo geschrokken bent?
  • Hoe zou het voor jou zijn met een kindje erbij?
  • Zou je stilaan kunnen wennen aan het idee dat er een kindje is binnen 9 maanden?
  • Wat heb jij nodig van haar als ze de zwangerschap behoudt? En wat als ze afbreekt?
  • Hoe kan jij er voor haar zijn als ze de zwangerschap behoudt? En hoe als ze afbreekt?
  • Hoe voel je je op dit moment?
  • Wat zijn voor jou de voor- en nadelen? Hoeveel gewicht geef je aan ieder voor of nadeel?

Blijf praten met elkaar

Enkel door zelf goed na te denken wat jij wil en waarom, kan je rustig met haar praten. Probeer op een kalme manier uit te leggen hoe jij de situatie ervaart, wat je voelt, denkt en hoopt voor de toekomst.
Ook al heb je een andere (waarschijnlijk goedbedoelde) mening, dring die niet op. De wet zegt dat zij alleen beslist over de zwangerschap. Het is dus niet mogelijk om haar te dwingen om te kiezen voor behoud, adoptie of abortus. 
Onderzoek heeft ook uitgewezen dat vrouwen meer kans hebben op verwerkingsproblemen achteraf als ze het gevoel hebben dat ze gedwongen werden een bepaalde keuze te maken.

Waar kan jij terecht?

Ook jij verdient steun om met deze situatie om te kunnen gaan. Praat met vrienden, familie of anderen die je vertrouwt. Ook bij Fara ben je welkom om over je situatie te praten. Andere organisaties waar je je verhaal kan doen: