Skip to main content
Door thuiswerk icm. quarantaines zijn we niet altijd vlot bereikbaar via telefoon. Geraak je niet meteen binnen? Spreek een voicemail in of stuur een mailtje naar vragen@fara.be

Is de morning-after pil hetzelfde als de abortuspil?

De morning-after pil of noodpil is een noodanticonceptiemiddel om bevruchting te voorkomen (door de eisprong uit te stellen), terwijl de abortuspil een zwangerschap stopzet (door een bevruchte eicel af te breken).

Noodpil of morning-after pil

Voor de noodpil heb je geen doktersvoorschrift nodig en dankzij toekomst van de overheid is de noodpil nu zo goed als gratis voor alle vrouwen, ongeacht de leeftijd. Je kan ze bij de apotheek kopen en thuis oraal innemen. Hoe sneller je deze inneemt na onveilige seks, hoe meer kans dat ze effectief werkt en voorkomt dat je zwanger wordt.  Er bestaan 2 soorten:

  • de klassieke noodpil (werkzaam tot 72u na de onbeschermde seks), je betaalt met doktersvoorschrift zelf ongeveer 1 euro, zonder voorschrift 10 euro.  
  • de Ella One noodpil (werkzaam tot 120u na de onbeschermde seks), je betaalt met doktersvoorschrift zelf 16 euro, zonder voorschrift 25 euro.

Let wel, na inname van de noodpil ben je niet beschermd voor seksuele contacten na het gebruik van de noodpil. Gebruik dus een condoom tot aan je volgende menstruatie. De noodpil is gratis voor alle vrouwen mét een doktersvoorschrift.

Meer informatie over de noodpil vind je op de website van Sensoa.

Abortuspil

De abortuspil, in praktijk meerdere pillen van 2 soorten medicatie, kan je enkel in een abortuscentrum of ziekenhuis krijgen. Je neemt ze ter plekke oraal in of steekt ze vaginaal op om een abortus op te wekken. Daartoe krijg je 2 afspraken met maximum 48 uur tussen de inname van de ene en de andere medicatie. De tweede dag blijf je in het centrum (maximum 4u) wachten op de uitstoting van het vruchtje.  Meer informatie over de werking van abortuspil kan op de website van Luna, de koepel van de abortuscentra vinden.