Skip to main content

Ik ben minderjarig en heb een kinderwens

Je bent nog jong en je hebt al een kinderwens, dat kan en hoeft helemaal niet vreemd te zijn. Toch is het goed om na te denken over zo'n belangrijke beslissing als deze. Want een kind, ouder worden kan andere toekomstdromen misschien moeilijker of onmogelijk maken.

ik ben 16 en heb een kinderwens. Ik weet het, dat klinkt héél ongezond, maar ik wil het zo graag. Ik durf er niet over praten want ik denk dat iedereen het een belachelijk idee zal vinden.
Eline

Een kinderwens op jonge leeftijd is niet abnormaal

Je kinderwens is er, en mag er zijn. Daar is niets belachelijk of raar aan, integendeel het is best normaal.
Sommige meisjes ervaren als tiener al die wens, anderen zijn pas 30 of 40 als ze voor ’t eerst een kinderwens hebben, er staat geen leeftijd op. 

Denk erover na

Toch is het goed om na te denken over een kindje krijgen, het gaat immers om een levensbelangrijke beslissing:

 • Deze wens kan andere toekomstdromen moeilijker of onmogelijk maken. Een kindje is voor altijd, je kan het niet 'teruggeven' als je het beu bent. 
 • Het kan zijn dat je op dit moment al veel zorgen hebt, zoals conflicten thuis, familie waar je niet of weinig kan op rekenen, dat je financieel heel krap zit of een weinig stabiele relatie hebt. 
 • Misschien zie je het krijgen van een kindje als ‘ticket tot vrijheid’: een kans op een nieuwe beloftevolle toekomst, weg van de bemoeizucht van je ouders of hulpverleners. Een kind dwingt je tot zelfstandig zijn, je zal sneller volwassen worden dan leeftijdsgenoten
 • Misschien heb je veel liefde om geven. Soms ook omdat je zelf op zoek bent naar warmte en geborgenheid die je misschien zelf miste in je jeugd. En je hoopt dat je kindje liefde teruggeeft. Uiteraard krijg je veel terug van een kindje. Maar de zorg voor een kindje is ook heel zwaar om dragen, zeker als je er alleen voor staat.
‘Ik heb geen spijt van mijn keuze, ik zie mijn dochtertje doodgraag. Maar als ik heel eerlijk ben dan had ik met wat ik nu weet wel voor een andere volgorde gekozen en eerst mijn school afgemaakt. Soms is het gewoon té veel allemaal.'
Melina, 19

Mijn partner ziet het zitten!

Misschien wil je de zorg voor je kindje vooral delen met je vriend of vriendin. Weet dat het voor tienerouders niet gemakkelijk is om samen te blijven. Jullie zijn nog jong en zullen beiden nog veel veranderen. Als je een kindje wil om je relatie te versterken of om er zeker van te zijn dat je partner bij jou blijft, dan is dat geen goed idee.  Een kindje zorgt juist voor veel meer spanningen! 
Heel vaak staat een tienermoeder er na verloop van tijd alleen voor. 

Helpende vragen

Denk hier eens over na:

 • Hoe stabiel is jouw huidige situatie op vlak van
  • school/opleiding/werk?
  • woonst?
  • emotionele steun?
  • praktische en financiële hulp?
 • Hoe zouden je ouders reageren? Zouden ze je helpen?
 • Hoe zou je partner reageren?

Als het op meerdere vlakken moeilijk gaat, dan is het heel zwaar om mama of papa te worden. 

Ik ben er toch echt klaar voor!

 • Voel je je echt klaar voor een kindje en voel je je gesteund door je omgeving?
 • Dan kan je nadenken over wat je precies nog allemaal in orde wil hebben vooraleer je zwanger wordt of voor de komst van je kindje. Fara is er dan ook voor jou, je kan met ons chatten via de site of via Facebook (Kirsten).
 • Wil je andere jonge mama's of papa's ontmoeten? Check dan zeker onze werking voor tienerzwangeren en ouders.   
Zorg een keertje voor de real care baby

Benieuwd naar wat het kan betekenen om de klok rond voor een pasgeboren baby te zorgen? Wil je graag aan de lijve ondervinden hoe een zwangerschap voelt? Dat kan! Neem contact met ons op en ontleen de real care baby en/of de zwangerschapsvest.