Skip to main content
Gewijzigde openingsuren: Fara is elke werkdag, van 9u-12u telefonisch bereikbaar.

Vorming: tienerzwangerschap onder de loep

Tijdens deze vorming krijg je een breed beeld van alles wat met tieners en zwangerschap te maken heeft. Theoretische kennis en inzichten, praktische handvatten en getuigenissen wisselen elkaar af. Deze vorming is steeds snel volzet!

In de media doen de wildste verhalen de ronde over tienerouders en tienerzwangerschap:

   -piepjonge meisjes met één of twee kinderen belanden in de marginaliteit,
   -een kind willen uit hunkering naar liefde,
   -een jonge vader die niet omkijkt naar zijn gezin,...

Het zijn maar enkele van de clichés die heersen over tienerzwangerschap.

Dit thema verdient echter een genuanceerde kijk.

Programma

Het programma wordt verdeeld over 2 sessies.

SESSIE 1 (1 december)

 • Inleiding
  Na een korte kennismaking willen we stilstaan bij jullie gedachten en emoties bij tienerzwangerschap en jong ouderschap. Wat roept het thema bij jullie op? Hoe beïnvloedt dit jullie kijk op hulpverlening en begeleidershouding? Welke (voor)oordelen dragen we met ons mee?
  Daarnaast willen we meteen ook plaats maken voor de ervaring van enkele jongeren. Hoe is het voor hen om als tiener zwanger te zijn? Hoe gaan zij om met vooroordelen en clichés? Wat willen zij ons graag bijbrengen?
 • Cijfers en kenmerken
  Waar spreken we nu eigenlijk over als we het hebben over tienerzwangerschap en jong ouderschap? Is een tienerzwangerschap altijd ongewenst? Wat zeggen de recente cijfers over het fenomeen? Wat zijn de oorzaken en gevolgen van zwanger worden op jonge leeftijd? En wie zijn dat nu, die jongens en meisjes die zwanger worden?
   
 • (On)gepland zwanger: keuzemogelijkheden en besluitvormingsproces
  Een tiener is zwanger en weet niet wat doen... Wat zijn de mogelijkheden bij een ongeplande zwangerschap? Wat is een weloverwogen keuze? Hoe maken jongeren keuzes? Na voldoende achtergrondinformatie en enkele praktische handvaten, gaan we samen aan de slag met casussen of een rollenspel. 
Er was veel interactie, samenwerking en het stuk praktijk is erg aanwezig. Ik vond het interessant. Er was rust en de deelnemers konden zichzelf zijn!

SESSIE 2 (8 december)

 • Abortusverwerking bij jongeren
  Een tienerzwangerschap heeft niet altijd jong ouderschap als gevolg. Heel wat meisjes kiezen voor abortus. Dit hoeft niet problematisch te zijn, maar sommige meisjes blijven wel met moeilijke gevoelens achter. Hoe kunnen zij dit verwerken en wat kan de hulpverlening hierin betekenen? Hoe ga je aan de slag met jongeren rond een verlieservaring als deze? We gaan ervaringsgericht aan de slag en laten jullie proeven van verschillende methodieken.
   
 • Ondersteuning van jong ouderschap
  Wat hebben jonge ouders nodig? Wat werkt, wat werkt niet? In dit blok willen we jullie een kader aanbieden om te kijken naar ondersteuning van jonge ouders. Daarnaast willen we jullie introduceren in het hulpverleningslandschap van Vlaanderen rond deze thematiek. Welke instanties zijn er? Waar kunnen ouders terecht met welke vraag? Naar welke netwerken of organisaties kan je doorverwijzen? Aan de hand van een casus laten we jullie in kleine groepjes zelf nadenken over de ondersteuning van een jong gezin.
   
 • Preventie van tienerzwangerschap?
  Nu we een volledig beeld hebben van tienerzwangerschap/jong ouderschap, kunnen we ons de vraag stellen: moeten we inzetten op preventie van tienerzwangerschap? Of is er iets anders nodig? In dit laatste blokje willen we jullie warm maken voor het bespreken van deze thema’s met jongeren door jullie kennis te laten maken met allerlei vormingsmateriaal, waaronder de real care baby en zwangerschapsbuik.

Lesgevers

Kirsten Elen & Emma Thielens 

Deelnameprijs

Je kan inschrijven voor beide vormingsdagen, of voor slechts 1 sessie

 • Ik volg sessie 1 & sessie 2: 60€
 • Ik volg enkel sessie 1: 40€
 • Ik volg enkel sessie 2: 40€

Aanwezigheidsattest

Een betalings- en aanwezigheidsattest wordt doorgemaild na afloop van beide vormingsdagen.
Deze vorming telt 2 x 3.5 vormingsuren.

Inschrijven

Inschrijven kan via onderstaand inschrijvingsformulier. Let op, het aantal plaatsen is beperkt!

De deelnameprijs bedraagt 40 of 60 euro (afhankelijk van het aantal sessies dat je volgt).
De inschrijving is pas definitief na overschrijving op rekeningnummer BE32 7364 0355 2602 BIC: KREDBEBB met vermelding ‘naam + TZW onder de loep’.

Schrijf je in via onderstaand inschrijvingsformulier.