Skip to main content

Studiedag: Nabij en Onmachtig

Wees welkom op deze inspirerende studiedag met key-note speaker en ervaringsgerichte workshops rond raken en geraakt worden in de perinatale zorg!

Binnen de perinatale zorg ontmoeten we mensen in een erg uitdagende periode van hun leven. Dit maakt onze job boeiend én spannend tegelijk: we zetten dagelijks onze expertise en onze passie in, we geven het beste van onszelf.

Sommige verhalen van patiënten raken ons nét iets meer en blijven hangen, ook buiten de uren: we gaan extra ons best doen, soms voorbij onze grens.
En tegelijk hebben we het gevoel dat we onvoldoende doen, te kort schieten. Deze patiënten raken onze onmacht en kwetsbaarheid.

Het uitgangspunt is dat we ons moeten laten raken om onze job goed te doen, maar niet ten koste van onszelf. Het is vaak een dunne grens.

Laten we op deze studiedag die grens SAMEN onderzoeken!

Programma

9u-9u30  Onthaal met koffie & thee 
 

9u30-11u  Plenair gedeelte

  • Welkom en inleiding van de dag, Sindy Helsen (Fara vzw)

    Sommige verhalen van cliënten/patiënten raken ons nét iets meer en blijven hangen ook buiten de uren. We gaan extra ons best doen, soms voorbije onze grens, maar hebben tegelijk het gevoel dat we te kort schieten. Ze raken aan onze onmacht en onze kwetsbaarheid.  

    We kunnen soms niet veel doen, maar zijn toch van grote betekenis. Wat is professioneel handelen precies in deze situaties? Hoe kunnen we blijven staan, in zorg en betrokkenheid én toch ook goed zorgen voor onszelf?  Moeten we altijd emotioneel afstand nemen om ‘professioneel’ te kunnen zijn… én/of om de zorg te kunnen volhouden? 

    Onze patiënten hopen op een ontmoeting van mens tot mens, waarin geraaktheid een gemeenschappelijke bodem is.  

  • Key note: 'Ziehier, de mens. Raken en geraakt worden in de perinatale zorg', Evi Van Mierlo (De levenspraktijk)

    Wanneer een mens een ander mens écht tegenkomt, ontstaat er iets nieuw. “Ideas grow from encounters,” zegt Ugazio (2013). Deze lezing toont het belang van nabij durven zijn en blijven: een echte ontmoeting, van mens tot mens. Want ontmoeting inspireert, en luidt het begin van een verandering in. Zowel voor wie luistert als voor wie spreekt. Het is in het raken en geraakt worden dat we leren begrijpen wat er voor ons toe doet.  

    Als zorgverlener én als zorgvrager. De grens is dun en vroeg of laat bevinden we ons aan de andere kant, hulp geven is hulp ontvangen en omgekeerd. Het is belangrijk na te denken hoe we zelf benaderd willen worden, als mens onder de mensen. Ook zorgverleners zoeken manieren om betekenis te geven aan wat er gebeurt, zeker wanneer onmacht om de hoek komt kijken…  

11u-11u30  Muzikaal intermezzo* & Koffiepauze
 

11u30-12u30  Workshop ronde 1

  • 1.Het KEUVEL-kader, Greet Demesmaeker

    Professionals in zorg en welzijn gaan een relatie aan met mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden. In deze relatie worden zorgvragers vaak op professionele afstand gehouden. Talloze onderzoeken wijzen echter uit dat de kans op een geslaagd begeleidingstraject groter is als er sprake is van een nabije persoonlijk-professionele relatie. Het KEUVEL-kader biedt praktische en concrete handvatten om met de nodige expertise een warme relatie aan te gaan: K: kracht en kwetsbaarheid als kunst - E: Eigen regie vanuit een empowerende houding - U: uitnodigend en uniek - V: veiligheid en verbinding vanuit vertrouwen - E: empathie vanuit echtheid - L: liefdevol (als zorgzaam en aandachtsvol) door een luisterende houding. Het KEUVEL-kaartspel als reflectietool wordt voorgesteld als hefboom voor relationeel werken.

    Greet Demesmaeker is praktijkgericht orthopedagoog en als lector en onderzoeker verbonden aan de bacheloropleiding orthopedagogie van de AP Hogeschool Antwerpen. Daarvoor werkte ze 21 jaar in de zorg- en welzijnssector. Zij geeft bijscholing aan professionals in een relatiegericht beroep en een breder publiek. Als existentieel (wandel)coach/counselor en rouw- en verliesconsulent ondersteunt zij mensen in hun zoektocht naar een kwaliteitsvol en waardengericht leven, met bijzondere aandacht voor mensen in een kwetsbare positie. Zij is auteur van het boek ‘Relationeel werken in zorg en welzijn – Het KEUVEL-kader als leidraad’. 

  • 2.De theorie van de Ikken, Kirsten Elen

    In deze workshop verken je je eigen innerlijke delen. Gebaseerd op de theorie van Voice Dialogue zoeken we uit welke subpersonen in onszelf geactiveerd worden bij bepaalde casussen. Je gaat naar huis met een aantal tools om op een gezonde manier om te gaan met de emotionele impact van je werk.   

    Kirsten Elen is perinataal counselor en therapeut (i.o.) in de Interactionele Vormgeving. Zij werkt als stafmedewerker bij Fara vzw, waar ze bijzondere expertise opbouwde rond tiener- en jong ouderschap.

  • 3.Ziehier de mens, Evi Van Mierlo

    In de workshop gaan we verder op de voormiddaglezing. Je komt in contact met de (soms hulpeloze) zorgverlener van vlees en bloed die je bent, bewust van je eigen waarden en de verhalen die je over je werkervaring vertelt. Hoe kan je (blijven) investeren in waarde(n)vol werk, van mens tot mens, ook of vooral wanneer je je machteloos voelt?

    Evi Van Mierlo is zinnenverbinder, klinisch psycholoog, cliëntgericht psychotherapeut, experiëntieel - existentieel psychotherapeut (EEP) en aspirant-supervisor bij VVCEPC. Ze is coördinator en staflid van de specialisatieopleiding experiëntiële - existentiële psychotherapie en counseling (EEP) bij Focus on Emotion en werkt in een CGG. Met DE LEVENSPRAKTIJK wil ze met geschreven en gesproken woord mensen inspireren om ware gesprekken met elkaar aan te gaan. 

  • 4.In evenwicht blijven staan: grenzen stellen en loslaten in uitdagende zorgsituaties, Joke Muyldermans

    Als zorgverlener sta je vaak voor de uitdaging om er onvoorwaardelijk voor anderen te zijn, zelfs wanneer de situatie zwaar of complex is. Je voelt misschien de verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen, zelfs wanneer je liever een stap terug zou doen. Hoe blijf je stevig staan als het moeilijk wordt? Waar trek je de grens tussen je professionele betrokkenheid en je persoonlijke welzijn? Hoe kan je blijven zorgen voor zowel de ander als jezelf en wie kan je inroepen als steunfiguur? Je hoeft het immers niet alleen te doen. In deze workshop vertrekken we vanuit de praktijk als vroedvrouw en gaan we in op hoe je als zorgverlener kan blijven functioneren vanuit kracht en balans.  

    Joke Muyldermans is vroedvrouw, MSc, en lactatiekundige IBCLC. Zij werkt in de eerste lijn sinds 2007 en heeft sinds 2015 haar eigen bloeiende vroedvrouwenpraktijk InTeam in Hoeilaart. Verder is ze verbonden aan de Erasmushogeschool Brussel als docent in de opleiding vroedvrouwen en werkt ze tevens aan een doctoraat aan de VUB waarbij ze focust op de behandeling van borstvoedingsgerelateerde problemen, binnen de opleiding farmacologie. Joke werkt daarnaast als hoofdredacteur van het Vlaams Tijdschrift voor Vroedvrouwen en is bestuurslid van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VB0V) en European Lactation Consultants Alliance (ELACTA). Samen met enkele collega’s heeft ze het bedrijf Care 4 Education opgestart, een bedrijf dat educatief materiaal omtrent moeder en kindzorg ontwikkelt en bijscholingen omtrent borstvoeding voor zorgprofessionals. 

  • 5.Ons lichaam wijst ons de weg, Laura Jacobs

    Cliënten/patiënten die ons raken, begeleidingen die ons naar de keel grijpen, ons zwaar op de maag vallen, ons de adem ontnemen,… ons lichaam vertelt het ons vaak voor we het ‘weten’. In deze workshop ondervinden we aan den lijve hoe ons lichaam ons ook kan helpen om dichtbij onszelf te blijven, om te herademen, om in evenwicht te blijven wanneer het moeilijk wordt. Hoe er nog blijven staan als je cliënt je raakt?! Je gaat naar huis met een rugzakje aan kleine, laagdrempelige ademhalings/lichaams - houvasten die je in de auto, tijdens de koffiepauze, tijdens een gesprek kan doen.  Win win, ook zelf aanleerbaar aan de jonge ouders of andere cliënten/patiënten die je begeleidt. 

    Laura Jacobs is criminologe, psychologe en cliëntgericht, existentieel psychotherapeut en werkt als stafmedewerker bij Fara vzw. Binnen Fara is zij verantwoordelijk voor het thema ongeplande zwangerschap. Daarnaast werkt zij als therapeute in groepspraktijk Naiade te Kessel-lo.  

  • 6.Samen als team (sterker) in de kwetsbaarheid, Katleen Alen en Sindy Helsen

    Het delen van ervaringen en merken dat je niet de enige bent die zich soms kwetsbaar voelt in je professionele rol, kan heel verbindend zijn in teams. In deze workshop benadrukken we het belang van uitwisseling over ons ‘geraakt worden’ met collega’s in intervisie. We presenteren hiervoor een methodiek die beroep doet op onze verbeeldingskracht en gaan hiermee in kleine groep concreet aan de slag. Je krijgt de kans om een eigen casus waarmee je worstelt in te brengen.  

    Katleen Alen is maatschappelijk werker/criminologe en systeemtherapeute. Ze werkt als stafmedewerker bij Fara vzw, waar zij verantwoordelijk is voor het thema abortusverwerking. Daarnaast werkt zij als coördinator en rouwtherapeute in groepspraktijk Vuurvlinder te Everberg.  

    Sindy Helsen is psychologe, systeem- en contextueel psychotherapeut, rouwtherapeut en sinds kort ook experiëntieel - existentieel psychotherapeut.  Ze is stafmedewerker bij Fara vzw, waar ze bijzondere aandacht heeft voor het domein van prenatale testen en zwangerschapsafbreking om medische redenen en visie-ontwikkeling op vlak van integratie van de existentiële dimensie in het therapeutisch handelingskader. Daarnaast werkt zij als therapeute in groepspraktijk De Flint in Leuven en is ze staflid van de specialisatieopleiding experiëntiële - existentiële psychotherapie en counseling (EEP) bij Focus on Emotion. 

12u30-13u30  LUNCH
 

13u30-14u30  Workshop ronde 2

  • 1.Zingevende gespreksvoering – Vertragen, Marjoleine Vosselman

    Als professional wil je mensen graag helpen om hun problemen op te lossen, maar wat nu als er geen oplossingen zijn, maar mensen wel lijden? Je bewust worden van je ‘reparatiereflex’ in reactie op onmacht helpt om te vertragen en je te realiseren dat je niet altijd iets hoeft te doen om van betekenis te zijn. Wanneer er geen oplossingen zijn, helpt present zijn en je niet afwenden vaak al meer dan je denkt. Dat blijkt vaak lastig omdat je er dan niet aan ontkomt dat je wordt geraakt. En die gevoelens van de ander én die van jezelf blijken vaak moeilijk te verdragen. In deze workshop verkennen we hoe je van betekenis kunt zijn bij onmacht, juist door met liefdevolle aandacht aanwezig te blijven.  

    Marjoleine Vosselman is psychologe en werkt als psychologiedocent op de hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij de opleiding social work, waar zij onder andere les geeft bij de minor zingevingsgericht werken in zorg en welzijn. Daarnaast geeft zij trainingen beroepsethiek voor de BPSW- de beroepsvereniging Professionals in sociaal werk. Zij is auteur van het boek ‘Zingevende gespreksvoering- helpen als er geen oplossingen zijn’, waarin ze een bruikbaar handelingsmodel voor hulpverleners presenteert. Ze geeft hierover trainingen en workshops. 

  • 2.De theorie van de Ikken, Kirsten Elen

    In deze workshop verken je je eigen innerlijke delen. Gebaseerd op de theorie van Voice Dialogue zoeken we uit welke subpersonen in onszelf geactiveerd worden bij bepaalde casussen. Je gaat naar huis met een aantal tools om op een gezonde manier om te gaan met de emotionele impact van je werk.   

    Kirsten Elen is perinataal counselor en therapeut (i.o.) in de Interactionele Vormgeving. Zij werkt als stafmedewerker bij Fara vzw, waar ze bijzondere expertise opbouwde rond tiener- en jong ouderschap.  

  • 3.Met een klein gebaar naar warmere zorg, Eva Marie Castro

    Mangomomenten zijn kleine attenties of gebaren die een grote impact hebben op de ander. In deze workshop krijg je inzicht in de theoretische principes die dit concept onderbouwen: Wat zijn de randvoorwaarden? Wat zijn de effecten? Vervolgens gaan we aan de hand van vragen en/of stellingen in gesprek met elkaar: Welk Mangomoment bleef jou het meest bij? Wat deed dat met je? Wat deed dat met de ander?  Wat maakt het soms moeilijk om Mangomomenten te creëren? Na deze workshop ga je naar huis met inspiratie en handvaten om mee te bouwen aan een Mangomoment cultuur. 

    Eva Marie Castro is diensthoofd Kwaliteit & Procesoptimalisatie in RZ Tienen en is verbonden aan het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB ) KU Leuven. Haar doctoraatsproefschrift handelde over persoonsgerichtheid, empowerment en patiëntenparticipatie in de ziekenhuiscontext. Ze werkte bij Trefpunt Zelfhulp vzw als stafmedewerker en als projectmanager van het Mangomoment Implementatieproject. Momenteel is ze als postdoc betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten aan het LIGB KU Leuven o.l.v. Prof. Dr. Kris. Vanhaecht.

  • 4.In evenwicht blijven staan: grenzen stellen en loslaten in uitdagende zorgsituaties, Joke Muyldermans

    Als zorgverlener sta je vaak voor de uitdaging om er onvoorwaardelijk voor anderen te zijn, zelfs wanneer de situatie zwaar of complex is. Je voelt misschien de verantwoordelijkheid om het voortouw te nemen, zelfs wanneer je liever een stap terug zou doen. Hoe blijf je stevig staan als het moeilijk wordt? Waar trek je de grens tussen je professionele betrokkenheid en je persoonlijke welzijn? Hoe kan je blijven zorgen voor zowel de ander als jezelf en wie kan je inroepen als steunfiguur? Je hoeft het immers niet alleen te doen. In deze workshop vertrekken we vanuit de praktijk als vroedvrouw en gaan we in op hoe je als zorgverlener kan blijven functioneren vanuit kracht en balans.  

    Joke Muyldermans is vroedvrouw, MSc, en lactatiekundige IBCLC. Zij werkt in de eerstelijn sinds 2007 en heeft sinds 2015 haar eigen bloeiende vroedvrouwenpraktijk InTeam in Hoeilaart. Verder is ze verbonden aan de Erasmushogeschool Brussel als docent in de opleiding vroedvrouwen en werkt ze tevens aan een doctoraat aan de VUB waarbij ze focust op de behandeling van borstvoedingsgerelateerde problemen, binnen de opleiding farmacologie. Joke werkt daarnaast als hoofdredacteur van het Vlaams Tijdschrift voor Vroedvrouwen en is bestuurslid van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VB0V) en European Lactation Consultants Alliance (ELACTA). Samen met enkele collega’s heeft ze het bedrijf Care 4 Education opgestart, een bedrijf dat educatief materiaal omtrent moeder en kindzorg ontwikkelt en bijscholingen omtrent borstvoeding voor zorgprofessionals. 

  • 5.Ons lichaam wijst ons de weg, Laura Jacobs

    Cliënten/patiënten die ons raken, begeleidingen die ons naar de keel grijpen, ons zwaar op de maag vallen, ons de adem ontnemen,… ons lichaam vertelt het ons vaak voor we het ‘weten’. In deze workshop ondervinden we aan den lijve hoe ons lichaam ons ook kan helpen om dichtbij onszelf te blijven, om te herademen, om in evenwicht te blijven wanneer het moeilijk wordt. Hoe er nog blijven staan als je cliënt je raakt?! Je gaat naar huis met een rugzakje aan kleine, laagdrempelige ademhalings/lichaams - houvasten die je in de auto, tijdens de koffiepauze, tijdens een gesprek kan doen.  Win win, ook zelf aanleerbaar aan de jonge ouders of andere cliënten/patiënten die je begeleidt. 

    Laura Jacobs is criminologe, psychologe en cliëntgericht, existentieel psychotherapeut en werkt als stafmedewerker bij Fara vzw. Binnen Fara is zij verantwoordelijk voor het thema ongeplande zwangerschap. Daarnaast werkt zij als therapeute in groepspraktijk Naiade te Kessel-lo.  

  • 6.Samen als team (sterker) in de kwetsbaarheid, Katleen Alen en Sindy Helsen

    Het delen van ervaringen en merken dat je niet de enige bent die zich soms kwetsbaar voelt in je professionele rol, kan heel verbindend zijn in teams. In deze workshop benadrukken we het belang van uitwisseling over ons ‘geraakt worden’ met collega’s in intervisie. We presenteren hiervoor een methodiek die beroep doet op onze verbeeldingskracht en gaan hiermee in kleine groep concreet aan de slag. Je krijgt de kans om een eigen casus waarmee je worstelt in te brengen.  

    Katleen Alen is maatschappelijk werker/criminologe en systeemtherapeute. Ze werkt als stafmedewerker bij Fara vzw, waar zij verantwoordelijk is voor het thema abortusverwerking. Daarnaast werkt zij als coördinator en rouwtherapeute in groepspraktijk Vuurvlinder te Everberg.  

    Sindy Helsen is psychologe, systeem- en contextueel psychotherapeut, rouwtherapeut en sinds kort ook experiëntieel - existentieel psychotherapeut.  Ze is stafmedewerker bij Fara vzw, waar ze bijzondere aandacht heeft voor het domein van prenatale testen en zwangerschapsafbreking om medische redenen en visie-ontwikkeling op vlak van integratie van de existentiële dimensie in het therapeutisch handelingskader. Daarnaast werkt zij als therapeute in groepspraktijk De Flint in Leuven en is ze staflid van de specialisatieopleiding experiëntiële - existentiële psychotherapie en counseling (EEP) bij Focus on Emotion. 

14u35-15u45  Workshop ronde 3 (met koffie & thee moment)

  • 1.Zingevende gespreksvoering – Vertragen, Marjoleine Vosselman

    Als professional wil je mensen graag helpen om hun problemen op te lossen, maar wat nu als er geen oplossingen zijn, maar mensen wel lijden? Je bewust worden van je ‘reparatiereflex’ in reactie op onmacht helpt om te vertragen en je te realiseren dat je niet altijd iets hoeft te doen om van betekenis te zijn. Wanneer er geen oplossingen zijn, helpt present zijn en je niet afwenden vaak al meer dan je denkt. Dat blijkt vaak lastig omdat je er dan niet aan ontkomt dat je wordt geraakt. En die gevoelens van de ander én die van jezelf blijken vaak moeilijk te verdragen. In deze workshop verkennen we hoe je van betekenis kunt zijn bij onmacht, juist door met liefdevolle aandacht aanwezig te blijven.  

    Marjoleine Vosselman is psychologe en werkt als psychologiedocent op de hogeschool van Arnhem en Nijmegen bij de opleiding social work, waar zij onder andere les geeft bij de minor zingevingsgericht werken in zorg en welzijn. Daarnaast geeft zij trainingen beroepsethiek voor de BPSW- de beroepsvereniging Professionals in sociaal werk. Zij is auteur van het boek ‘Zingevende gespreksvoering- helpen als er geen oplossingen zijn’, waarin ze een bruikbaar handelingsmodel voor hulpverleners presenteert. Ze geeft hierover trainingen en workshops. 

  • 2.Als arts veraf en toch nabij, Prof. Dr. Lore Lannoo

    De grens tussen professionaliteit en betrokkenheid is soms moeilijk. Welke emoties zijn aanvaardbaar in een arts-patiënt relatie in moeilijke omstandigheden? Hoe communiceren wanneer het fout loopt? In deze workshop proberen we een paar handvaten te geven en uit te wisselen over good practices vanuit de praktijk van de arts-gynaecoloog.  

    Prof. Dr. Lore Lannoo is gynaecologe in UZ Leuven, op de afdeling hoog-risico verloskunde, met bijzondere expertise in maternale hoog-risico verloskunde. Zij is voorzitter van Fara vzw. 

  • 3.Met een klein gebaar naar warmere zorg, Eva Marie Castro

    Mangomomenten zijn kleine attenties of gebaren die een grote impact hebben op de ander. In deze workshop krijg je inzicht in de theoretische principes die dit concept onderbouwen: Wat zijn de randvoorwaarden? Wat zijn de effecten? Vervolgens gaan we aan de hand van vragen en/of stellingen in gesprek met elkaar: Welk Mangomoment bleef jou het meest bij? Wat deed dat met je? Wat deed dat met de ander?  Wat maakt het soms moeilijk om Mangomomenten te creëren? Na deze workshop ga je naar huis met inspiratie en handvaten om mee te bouwen aan een Mangomoment cultuur.  

    Eva Marie Castro is diensthoofd Kwaliteit & Procesoptimalisatie in RZ Tienen en is verbonden aan het Leuvens Instituut voor Gezondheidszorgbeleid (LIGB ) KU Leuven. Haar doctoraatsproefschrift handelde over persoonsgerichtheid, empowerment en patiëntenparticipatie in de ziekenhuiscontext. Ze werkte bij Trefpunt Zelfhulp vzw als stafmedewerker en als projectmanager van het Mangomoment Implementatieproject. Momenteel is ze als postdoc betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten aan het LIGB KU Leuven o.l.v. Prof. Dr. Kris. Vanhaecht.

  • 4.In of out of the box?, Dr. Marina Homblé

    Kan je als zorgverlener in een nabije, open en empathische relatie de zorgvrager met een kwetsbare zwangerschap begeleiden of zal je eerder je grenzen stellen in je betrokkenheid en het toelaten van je emoties? In deze workshop vertrekken we vanuit de praktijk van de huisarts en zullen we proberen, om via het delen van good practices, een kader te schetsen waarin je je veilig kan bewegen of net je comfortzone kan verlaten in een warme, maar steeds professionele arts-patiënt relatie. 

    Marina Homblé studeerde af als dokter in de genees-, heel- en verloskunde. Ze specialiseerde zich nadien verder in de sportgeneeskunde. Van 1983 tot 1991 werkte ze als huisarts in een eigen praktijk. Dan koos ze voor het hoger onderwijs. Zij had verschillende functies binnen de opleidingen verpleegkunde en vroedkunde (lector, opleidingshoofd, onderwijscoördinator en departementshoofd). Momenteel is ze nog gastlector biomedische wetenschappen. Tussen 2008 en 2011 was ze Algemeen directeur van het Wit-gele kruis Vlaams- Brabant. Sinds 2011 werkt ze opnieuw als huisarts in een eigen praktijk. Ze heeft een bijzondere interesse in curatieve en preventieve geneeskunde, wondzorg, vroedkunde en palliatieve zorg. 

  • 5.Het KEUVEL-kader, Greet Demesmaeker

    Professionals in zorg en welzijn gaan een relatie aan met mensen die zich in een kwetsbare positie bevinden. In deze relatie worden zorgvragers vaak op professionele afstand gehouden. Talloze onderzoeken wijzen echter uit dat de kans op een geslaagd begeleidingstraject groter is als er sprake is van een nabije persoonlijk-professionele relatie. Het KEUVEL-kader biedt praktische en concrete handvatten om met de nodige expertise een warme relatie aan te gaan: K: kracht en kwetsbaarheid als kunst - E: Eigen regie vanuit een empowerende houding - U: uitnodigend en uniek - V: veiligheid en verbinding vanuit vertrouwen - E: empathie vanuit echtheid - L: liefdevol (als zorgzaam en aandachtsvol) door een luisterende houding. Het KEUVEL-kaartspel als reflectietool wordt voorgesteld als hefboom voor relationeel werken.

    Greet Demesmaeker is praktijkgericht orthopedagoog en als lector en onderzoeker verbonden aan de bacheloropleiding orthopedagogie van de AP Hogeschool Antwerpen. Daarvoor werkte ze 21 jaar in de zorg- en welzijnssector. Zij geeft bijscholing aan professionals in een relatiegericht beroep en een breder publiek. Als existentieel (wandel)coach/counselor en rouw- en verliesconsulent ondersteunt zij mensen in hun zoektocht naar een kwaliteitsvol en waardengericht leven, met bijzondere aandacht voor mensen in een kwetsbare positie. Zij is auteur van het boek ‘Relationeel werken in zorg en welzijn – Het KEUVEL-kader als leidraad’. 

  • 6.Samen als team (sterker) in de kwetsbaarheid, Katleen Alen en Sindy Helsen

    Het delen van ervaringen en merken dat je niet de enige bent die zich soms kwetsbaar voelt in je professionele rol, kan heel verbindend zijn in teams. In deze workshop benadrukken we het belang van uitwisseling over ons ‘geraakt worden’ met collega’s in intervisie. We presenteren hiervoor een methodiek die beroep doet op onze verbeeldingskracht en gaan hiermee in kleine groep concreet aan de slag. Je krijgt de kans om een eigen casus waarmee je worstelt in te brengen.

    Katleen Alen is maatschappelijk werker/criminologe en systeemtherapeute. Ze werkt als stafmedewerker bij Fara vzw, waar zij verantwoordelijk is voor het thema abortusverwerking. Daarnaast werkt zij als coördinator en rouwtherapeute in groepspraktijk Vuurvlinder te Everberg.    

    Sindy Helsen is psychologe, systeem- en contextueel psychotherapeut, rouwtherapeut en sinds kort ook experiëntieel - existentieel psychotherapeut.  Ze is stafmedewerker bij Fara vzw, waar ze bijzondere aandacht heeft voor het domein van prenatale testen en zwangerschapsafbreking om medische redenen en visie-ontwikkeling op vlak van integratie van de existentiële dimensie in het therapeutisch handelingskader. Daarnaast werkt zij als therapeute in groepspraktijk De Flint in Leuven en is ze staflid van de specialisatieopleiding experiëntiële - existentiële psychotherapie en counseling (EEP) bij Focus on Emotion. 

15u50-16u00  Muzikaal intermezzo*
 

16u00- 16u30  Creatieve afsluiter en slotwoord door Fara

 

* Muzikaal intermezzo door Christel Brughmans, therapeutisch harpspeelster

Voor wie?

Hulpverleners en medici in de perinatale sector.

Voorlopig staat de studiedag NIET open voor studenten. Heb je als student toch interesse, stuur ons een mailtje (vragen@fara.be) voor een plekje op de interesselijst.

Praktisch

Locatie

Provinciehuis Leuven
Provincieplein 1
3010 Leuven 

Bereikbaarheid en routebeschrijving via deze link

Kostprijs

135 euro, koffie, thee en lunch inbegrepen.

Gelieve het correcte bedrag over te maken op rekening BE32 7364 0355 2602 met vermelding van je naam en mededeling 'studiedag Nabij en onmachtig'.

Aanwezigheidsattest wordt achteraf, op vraag, bezorgd.

Accreditatie voor artsen en vroedvrouwen wordt aangevraagd. 

Inschrijving

Weldra via onderstaand webformulier:

  • Gelieve per workshopronde 1 optie aan te duiden.
  • Let op, er is een maximaal aantal deelnemers per workshop. Workshops die volzet zijn, worden niet meer getoond in het overzicht.