Skip to main content
We ondervinden helaas wat problemen met onze telefoon. Kan je ons niet telefonisch bereiken? Stuur dan een berichtje naar vragen@fara.be en dan bellen we je zo snel mogelijk zelf op.

Netwerkdag Tienerzwangerschap & jong ouderschap

Ieder jaar organiseert Fara een netwerkdag voor professionals die werken met zwangere tieners of jonge ouders. De focus van deze bijeenkomst ligt op inhoudelijke uitwisseling, netwerking en reflectie. 

De trouwe deelnemers hebben gemerkt dat we in 2019 (omwille van organisatorische redenen) een jaartje oversloegen. Nu dreigt corona roet in het eten te gooien van onze 5de editie! Om jullie de kans te geven elkaar toch nog eens te ontmoeten, komen we in het najaar met een online alternatief

Van zodra de veiligheidsmaatregelen het toelaten, organiseren we in 2021 opnieuw een volwaardige netwerkdag. We kunnen jullie alvast vertellen dat we tijdens die editie graag samen met jullie nadenken over hoe de netwerkdag in de toekomst het best vorm krijgt! 

Doelgroep  

Professionelen uit de gezondheids-, welzijns- en onderwijssector die door hun job in aanraking komen met zwangere tieners of jonge ouders. 

Ben je student en heb je interesse voor het thema tienerzwangerschap? Bekijk dan zeker onze vorming tienerzwangerschap of onze infosessie. De netwerkdag is immers enkel voor professionals. 

Waar? 

Online, via zoom 

Wanneer? 

Vrijdag, 9 oktober 2020 van 09u30 tot 12u30

Programma 

DEEL1: 9u30-11u

9u30-10u: Evolutie cijfers Tienerzwangerschap

Met Silke Brants (Fara VZW) en Katrien Vermeire (Sensoa) blikken we terug op 10 jaar tienerzwangerschap, met behulp van de cijfers van 2010-2017. Welke trends en evoluties merken we op in de cijfers? Welke factoren spelen mogelijk een rol?

10u-10u40: Kamersessie

In kleine groepjes maken we een stand van zaken op over het huidige zorglandschap voor jongeren die zwanger werden. Van waar komen we? Wat loopt er goed? Waar is er ruimte voor verbetering?

10u40-10u50: Terugkoppeling kamersessie

Na de kamersessie horen we van elk groepje de belangrijkste punten die besproken werden. Zo is iedereen weer mee!

10u50-11u00: Jonge mama’s laten van zich horen

Afgelopen maand werden ook tienermama’s en jonge mama’s bevraagd over hun ervaringen met hun zwangerschap en moederschap als tiener. Emma Thielens (Fara vzw) licht toe welke noden de mama’s zelf willen meegeven.

DEEL2: 11u-12u30

11u-11u30: Op avontuur in de digitale leefwereld van tieners

Marion Van Hecke van Mediaraven zal jullie meenemen in de digitale leefwereld van tieners. Hoe communiceren zij graag? En op welke manier? Met deze info hopen we jullie te prikkelen om zelf digitaal aan de slag te gaan in de hulpverlening van tienerouders & jonge ouders. Zeker in de huidige tijden met mogelijks een nieuwe lockdown-light kan dit van pas komen!

11u30-11u45: Uitwisseling ‘good practices’

Professionals van CIG De Shelter en Lejo Gent vertellen hoe zij in corona-tijden contact hielden met de tienerouders. Laat je inspireren!

11u45-11u50: Tienermama aan het woord

In een filmpje laten we een tienermama zelf aan het woord: Hoe heeft zij de lockdown-periode ervaren? Wat ging goed en wat minder? En wat neemt ze hieruit mee voor de toekomst?

11u50-12u20: Kamersessie

In kleine groepjes wisselen we uit hoe jullie de begeleidingen aanpakken in tijden van Corona en hoe jullie elkaar hierin kunnen ondersteunen! Ook hierbij wordt elk groepje begeleid door een stafmedewerker van Fara.

12u20-12u30: Terugkoppeling kamersessie

We overlopen de belangrijkste tips & trics uit de kamers in grote groep, om jullie vervolgens hopelijke geïnspireerd weer het werkveld in te sturen

 

Kostprijs: 10 euro.

Schrijf je in via onderstaand inschrijvingsformulier.

Gedurende de online bijeenkomst zal u de kans krijgen om uit te wisselen met hulpverleners uit uw provincie.