Skip to main content
We ondervinden helaas wat problemen met onze telefoon. Kan je ons niet telefonisch bereiken? Stuur dan een berichtje naar vragen@fara.be en dan bellen we je zo snel mogelijk zelf op.

Lotgenotencontact abortusverwerking: filmavond documentaire 'Overtijd'

Onder lotgenoten samen én apart kijken naar de documentaire 'Overtijd' van Tessa Louise Pope (2020). Nadien is er mogelijkheid tot deelname aan de videochat ter nabespreking.

Praktisch

Deelname aan de online filmavond kan als je lid bent van de geheime Fb groep 'Bondgenoten". Deze groep is bedoeld voor mensen met een abortuservaring om psycho-sociale redenen. 

Het is een online ontmoetingsplek om uit te wisselen over beleving en betekenisgeving in woord en beeld.

Je vindt er:

  • getuigenissen
  • boekentips
  • inspiratie rond symboliek
  • aankondigingen van evenementen zoals een gespreksavond, groepschat of boekbabbel
  • thema-gerelateerde artikels
  • ...

Op donderdagavond 15 oktober post Fara medewerker Katleen een link naar de film om 19u30 stipt. Wie zich inschrijft, wordt vrijblijvend uitgenodigd in een groepschat om erover na te praten.

'Overtijd', recensie door Renate van der Bas (juni 2020)

In ‘Overtijd’ (VPRO) vertellen drie jonge vrouwen het verhaal van hun abortus. Hoe ze ongepland zwanger werden en hoe dan meteen de klok gaat tikken. Snel, snel, je moet iets beslissen. Hoe ze dat, ondanks de stress, toch weloverwogen deden. Door – soms samen met de partner – ook proberen te visualiseren hoe leuk het leven met een kindje zou kunnen zijn. Maar uiteindelijk wisten deze vrouwen het zeker. Nee, niet nu, niet zo.

Wat vooral trof, was hun gemeenschappelijke ervaring dat een abortus niet het uitwissen van een foutje is, waarna alles weer als vanouds wordt. De impact, het schuldgevoel is enorm. Een vrouw vertelde hoe ze na haar abortus tijdens het uitgaan ontdekte dat het voorbij was, het simpelweg zorgeloos genieten. Als een gepasseerd station.

Word dan toch niet zwanger! Het is zo gemakkelijk gezegd. Of gedacht. In een nagesprek met ervaringsdeskundigen – waaronder de maakster van de film, Tessa Louise Pope – werd gesteld dat twee derde van de ongewenst zwangeren wél een vorm van anticonceptie had gebruikt. Maar er bestaat geen pil tegen pech. Er zat zelfs een vrouw die twee keer binnen een half jaar een abortus nodig had gehad. Niemand hoefde haar te vertellen hoe stom dit klonk. “Ik heb heus opgelet, waarom ben ik zó vruchtbaar?” Ze had de tweede keer dagenlang niet kunnen nadenken van zelfhaat.

De kracht van de ervaringsverhalen treft, zoals je die maar zelden hoort. En die voor veel vrouwen ongetwijfeld een wrang feest der herkenning zijn."

Kijk je mee?

Word nu lid van de geheime facebookpagina "Bondgenoten"