Skip to main content

Infoavonden: Onvervulde Kinderwens

Droom je van een gezin, maar loopt dat anders dan gepland? Je bent van harte welkom op onze infoavonden voor wensouders. Tijdens de sessies wordt ruimte voorzien voor uitwisseling. De sessies kunnen afzonderlijk gevolgd worden, maar je bent ook welkom voor de hele reeks.

1. Zwanger worden

Je wil graag zwanger worden. Wat is het belang van een gezonde levensstijl: voeding, bewegen, slapen, ontspanning, minder stress? Die factoren zijn altijd belangrijk, maar nog net nog iets belangrijker wanneer je zwanger wil worden. Ontdek hoe je jouw levensstijl kan afstemmen op een grotere kans om zwanger te worden tijdens deze infoavond.

Sprekers: Gilian Demin & Heidi De Bie (UZLeuven)

2. Fertiliteitsproblemen, je partner en je omgeving

Een vruchtbaarheidsbehandeling starten of omgaan met het uitblijven van een zwangerschap is een intense ervaring en een enorme uitdaging voor je relatie. Hoe kan je hierover met je partner spreken of met je naaste omgeving? Soms worden relaties of vriendschappen sterker en soms worden verschillen net groter. Ga je naar die babyborrel? Wens je vrienden of familie proficiat met de aankondiging van hun zwangerschap? Hoe kan je een manier vinden om met deze pijnlijke confrontaties om te gaan en trouw te blijven aan jezelf én aan je omgeving? Ook je seksuele relatie komt heel vaak onder druk te staan. We bekijken op interactieve manier wat de impact is van een vruchtbaarheidsprobleem op je relaties en je omgeving.

Sprekers: Uschi Van den Broeck, Erika Stuyckens & Marieke Reynders (UZ Leuven) en Jan Norré (LIFE)

3. Wat doe je als je een donor nodig hebt om zwanger te worden? 

Door onvruchtbaarheid, een erfelijke overdraagbare aandoening, de afwezigheid van een partner kan je overwegen je gezin te vormen met de hulp van een (eicel-, zaadcel, embryo)donor. Vaak heb je hier allerlei vragen en twijfels bij. Hoe denk je over genetische banden? Wat vind je belangrijk in ouderschap? Hoe geef je de donor een plaats? Hoe beleven ouders de behandeling en zwangerschap? Praat je erover met anderen? Met je kind? En hoe dan? Gaat je kind later vragen stellen over de donor? Op een interactieve manier komen de vragen aan bod die donorconceptie kan oproepen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Sprekers: Astrid Indekeu (Fiom en KULeuven) en vzw Donorfamilies

4. Hoe verloopt een fertiliteitstraject?

Wat zijn de medische mogelijkheden, grenzen en beslissingsmomenten? Met welke lifestyle factoren kan je zelf al rekening houden ? Welke onderzoeken en behandelingen zijn mogelijk ? We werpen een blik op het kostenplaatje en op de Belgische wetgeving, ook het sociaal-emotionele luik en de ondersteuning door de vroedvrouw wordt aangehaald.

Sprekers: Dr. Arne Vanhie & Els Bakelants (UZLeuven), Heidi Deruyter & dr. Sylvie Gordts (H. Hart Leuven)

5. Wat als het anders loopt dan verwacht?

Zwanger worden blijkt niet vanzelfsprekend voor jullie, is misschien niet voor jullie weggelegd. Je zit met vragen en onzekerheden. De houvasten in je leven lijken soms verdwenen. Je kan dit als een verlies ervaren.Heeft dit alles wel zin? Samen zoeken we naar hoe dit van betekenis voor je kan zijn en wat jou hierin kan helpen. 

Sprekers: Sindy Helsen & Katleen Alen (Fara vzw)

 

Praktische informatie

Prijs: € 10 per persoon per sessie of € 2 kansentarief via UiTpas

Plaats: Romaanse Poort (Brusselsestraat 63, Leuven)

Inschrijvingen

Klik op de titels van de infosessies of bekijk het overzicht op www.huisvanhetkindleuven.be/onvervulde-kinderwens

Meer info: 016 27 24 90 of info@huisvanhetkindleuven.be