Skip to main content

Ik wist niets over zwangerschapskeuzes maar was wel vertrouwenspersoon...

Sanne, vormingswerker

Sanne werkt als vormingswerker met jongeren uit het beroepsonderwijs. De online gids bood ondersteuning toen een van haar jongeren ongepland zwanger bleek.

We geven groepsvormingen maar ik heb ook een tiental jongeren die ik individueel begeleid. Een van hen kwam na de groepsvorming naar me toe en vertelde stilletjes dat ze dacht zwanger te zijn. We gingen samen een test kopen en haar voorgevoel bleek juist. 
We besloten het even te laten bezinken, zodat ik zelf het nodige opzoekwerk kon doen. Ik wist zelf amper iets van zwangerschap, abortus enzovoort! Maar ik was vertrouwenspersoon, dus ik kon er niet onderuit.

Gelukkig kende een collega de site van Fara al. De online gids gaf me handvatten over hoe ik de gesprekken met Y. best kon aanpakken. De helpende vragen schreef ik op en nam ik mee tijdens het gesprek. Dat heeft me zeker geholpen om er een beetje structuur in te brengen. Zo heeft Y. toch een goed overwogen keuze kunnen maken, in plaats van impulsief beslissingen te maken. Ze was immers redelijk in paniek want in haar cultuur is het not done om op zo'n jonge leeftijd zwanger te worden. 

Uiteindelijk koos Y. voor abortus. Ik wist eigenlijk niet goed hoe ik daarmee moest omgaan. Moest ik met haar meegaan? Zou ze het erg vinden om er achteraf over te praten? Of zou ze het net kwetsend vinden als ik er iets over zou vragen? Ik vond dat toch lastig om aan te voelen. Toen heb ik even gebeld met iemand van Fara. Gewoon om de situatie te bespreken en intervisie-gewijs na te denken over hoe ik het best met dit alles kon omgaan.

Ik wist eigenlijk niet goed hoe ik daarmee moest omgaan

Na het telefoontje was ik vooral opgelucht, ik was best goed bezig!  Ook mijn eigen gevoel kon een plaats krijgen, en het was goed dat ik daar ook eens bij stilstond. Tot slot gaf de Fara-medewerker me wat tips mee om rond abortusverwerking aan de slag te gaan, moest Y. blijk geven dit nodig te hebben. 
 

Als hulpverlener ook op zoek naar een houvast?

De online gids biedt houvast voor hulpverleners die vrouwen of koppels begeleiden bij een moeilijke zwangerschapskeuze.